Det nya arbetarepartiet kan aldrig vinna den lokala makten med slagordet "åt den som har skall varda givet", skriver Malin Siwe.
Det nya arbetarepartiet kan aldrig vinna den lokala makten med slagordet "åt den som har skall varda givet", skriver Malin Siwe.
Malin Siwe

M hänger med eliten i bostadskampen

Publicerad

Askimviken i Göteborg, Bunkeflostrand i Malmö, Ålsten i Stockholm. Välbärgade medborgare protesterar mot nybyggen. Och M hänger på. Det är illa.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Familjer, föreningar och vänskaper må spricka efter att man blivit osams om vems ansvar och fel det är när man inte lyckas att ordna upp svårigheter tillsammans. Man går skilda vägar och var en och fortsätter på sitt sätt. Man kan till stor del lämna problemen bakom sig.

Så icke i det demokratiska samhället.

Här är grundförutsättningen en annan: Oavsett hur fan hamnade i båten måste han ros i land. Ta bostadsbristen, som är såväl akut som långsiktig.

Nödvändiga nybyggen

Oavsett om man förklarar den med byggnormer utformade av utopister, eländig hyresreglering eller skyller den på migrationspolitiken så är den verklig.

Det fattas lägenheter. I hundratusental. Nybyggen kommer inte vara enda lösningen. Men en stor del av den.

Och husen måste stå någonstans. Helst så det går att gå, cykla eller åka kollektivt till arbete och skolor.

Då måste politikerna pröva varje byggplan, oavsett om den presenteras av egna tjänstemän eller fastighetsföretag, i positiv anda.

Det gäller även politiker i opposition, i alla fall sådana som strävar efter att ta över makten.

Moderaterna gnäller med

Oppositionspolitiker måste visa att också de vågar gå emot gnällgrannar, för även näbbiga nabor vet att det måste byggas. Även om de önskar att det sker någon annanstans.

Moderaterna och deras allierade har varit i opposition i Göteborg och Malmö nästan jämt. Tacka för det, när de gnolar med i gnällkören.

I Askim har fem grannar, 40 närboende och 1 500 skrivelsesignerare sagt nej till 57 lägenheter i moduler intill strandbadet.

Stadsdelsnämnden har ändå varit positiv. Men inte Moderaterna.

"Det handlar om en yta alldeles intill badet, som i dag används av alla medborgare. Vi tycker inte att det är lämpligt att bygga där och reservera den för några få, säger Peter Hermansson (M) till GP.

Från Bunkeflostrand har kommit namnlistor till stadshuset i Malmö. De boende vill inte se en förtätning av Hagaparken, från 104 till 224 lägenheter. Boende i lägenheter där, som villaföreningen protesterade mot när det begav sig, finns med bland undertecknarna.

Moderaterna och Liberalerna ansluter sig till kritiken.

"Att så många medborgare har tagit initiativ till att protestera emot vänstermajoritetens planerade förändring bör vara tillräckligt för stoppa den, eller i alla fall överväga att stoppa det hela", skriver de i sin reservation. I skrivande stund har uppropet 428 undertecknare på hemsidan.

I Malmö bor 325 000 invånare. Första oktober bodde över 15 000 personer som fått uppehållstillstånd kvar på anläggningsboenden.

Och de lär bli fler. Om man jämför.

I Stockholm byts blått och rött av vid makten. Nu är alliansen i opposition och har tillsammans med en ensamgångande miljöpartist stoppat 150 bostäder i välartikulerade och välbärgade Ålsten.

Det är ansvarslöst.

Och än värre är att de borgerliga inte vill höja tomträttsavgälderna i rimlig takt. Just på det här området gillar Moderaterna inte marknadsekonomi.

Det nya arbetarepartiet kan aldrig vinna den lokala makten med slagordet "åt den som har skall varda givet".

 

Läs också:

Riv kolonistugorna och bygg bostäder

Bostäder viktigare än vattensalamandrar

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag