Malin Siwe

Lyd inte råden från E-hälsomyndigheten

Om servrarna inte kraschar är det enkelt att ladda ner. Men du måste göra om det efter tre månader i Sverige. I Danmark, Finland och Tyskland gäller det ett år.
Foto: JOHAN JEPPSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
E-hälsomyndigheten tror inte på spontanresor när de avråder från att fixa covidbevis utan att ha klart resdatum.
E-hälsomyndigheten avskräcker från covidbevis med sin skäggiga gubbe.
Foto: ehalsomyndigheten.se

Strunta i E-hälsomyndighetens råd om att vänta med att fixa covidbevis. Annars kan du bli fast i Sverige.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Första juli blev det möjligt att ladda ner covidbevis, intyget som visar att man är vaccinerad mot farsoten. Premiärdagen kraschade myndighetens servrar.  

Det var tydligen en överraskning för E-hälsomyndigheten att Sverige är fullt av folk som sugna på att åka utomlands: för att hälsa på släkt och vänner, för att få nya kulturella utryck, för att vila ut och få omväxling.

Datasystemen kom i gång. Men det funkade inte för alla ändå. Människor som var dubbelvaccinerade sedan veckor fick bara bevis för en dos.

De fick hänga i timtals i telefonkö eller vänta i upp till fem dagar på att E-hälsomyndigheten skulle svara på e-post. För att få beskedet att de ska ringa sin region och höra vad som gått fel.

Bara några dagar in i juli gick E-hälsan ut och bad folk att inte begära vaccinintyg i ”onödan”, för att inte belasta systemen Rådet var att vänta till avresedagen närmade sig.

Den som lydde fick skylla sig själv. I Eskilstuna följde ett par, som skulle flyga till sitt hus i Italien, rekommendationen. Fem dagar innan avfärd laddade de ner beviset. Sprutan de tog 1 maj var inte registrerad.

Efter hårt arbete med byråkratin, och bokning av PCR-test för säkerhets skull, lyckades de få sitt bevis samma dag de skulle åka.

Alla har inte haft samma tur, utan fått ställa in resor.

E-hälsomyndigheten och slarviga regioner som inte fört in uppgifterna i det nationella vaccinregistret har inte bett om ursäkt. Tvärtom. 

EHM uppfostrar folk på nytt, senast i måndags i Ekot: 

”Det är onödigt att belasta systemen om man inte tänkt sig att använda covidbeviset”, sa Michel Silvestri.

Tänkt använda har nog de flesta, fast man inte vet exakt när man tar bilen, tåget, flyget eller färjan till andra EU-länder.

Danmark, Finland, Polen och Tyskland har ett års giltighet på sina vaccinpass. Men E-hälsan säkerhetsnojar och begränser till 90 dagar

Problemet slutar inte där. Myndigheten har begränsat giltigheten på covidbeviset till 90 dagar. Man hänvisar till säkerhet, bevisen kan inte återkallas.

Det kan inte heller intygen om tillfrisknande som börjar delas ut 12 augusti. Men de gäller i högst 180 dagar, det har EU bestämt.

Beslutet om 90-dagarsgräns för vaccinpappret är EHM:s eget. Det kommer att innebära nya hårda belastningar på servrarna. För att inte tala om allt pappersarbete med blanketterna från svenskar som inte använder bank-id.

Den som saknar detta e-leg måste vara ute i väldigt god tid i kontakterna med E-hälsomyndigheten. Det kan ta en månad att få det älskade papperet, som sedan bara varar tre månader. I alla fall när myndigheten skickar ansökningsblanketten en gång till i stället för själva covidbeviset.

I Polen och Tyskland däremot gäller vaccinpasset ett år. De gröna passen, som de också kallas är giltiga i ett år i våra nära grannländer Danmark och Finland också.

I Norge råder dock samma säkerhetsnoja som i Sverige, med begränsning på 90 dagar.

E-hälsomyndighetens verka tror att svenskarna är till för att tillfredsställa deras byråkrati. Men EHM:s uppgift är att serva folket, inte uppfostra det.

Uppdraget är definitivt inte att få människor att åldras i förtid på grund av kombinationen av det usla rådet att vänta med att skaffa covidbevis och det ännu sämre beslutet att sätta en kort giltighetstid på QR-koden i telefonen och på papper.