Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin Siwe

Löfven är inte ensam om att förfalska historien

Maria Schottenius, senior columnist på DN Kultur, använder sin avlidna folkskollärarmor för att angripa Liberalernas hållning till SD.
Foto: OLLE SPORRONG
Nyamko Sabuni var 17 år år när dåvarande Folkpartiet sa nej till stängning av reaktorer i Barsebäck och Ringhals. Det var 1988.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

DN:s Maria Schottenius skriver om historien i sämsta Stefan Löfven-stil när hon sörjer Liberalernas vägval.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Debattörer har länge gömt sig bakom barn. Hälften-hälften delad föräldraförsäkring? För barnens skull. Högre bostadsbidrag? Givetvis också. Lägre fartgränser? Japp.

På så sätt är det en pigg omväxling när DN Kulturs ”senior columnist” Maria Schottenius i stället använder sin mor för att gå till attack mot Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

”Tur att inte mamma lever och får se Liberalerna bryta med sin egen historia” , löd rubriken annandag påsk. 

Möjligen också tur att mamma folkskolläraren slapp läsa det historierevisionistiska alstret. Den gamla stammens lärare hade en förkärlek för fakta.

”Fredsfrågorna, som länge var stora för Folkpartiet, har krympt till ingenting. I stället vill Nyamko Sabuni ge mer pengar till försvaret och få Sverige in i Nato”, skriver Schottenius.

Alltså. Att Folkpartiets landsmöte redan 1999 beslöt att partiet är för ett svenskt Natomedlemskap kan knappast Sabuni lastas för. Ej heller att partiet 2002 föreslog att Sverige skulle delta i invasionen av Irak. Per Ahlmark var för övrigt för en svensk atombomb in på 1960-talet

”Den glödande missionen för kommande släkten har för Liberalernas del slutat med stenhård kamp för kärnkraft där kommande släkten får ta hand om det radioaktiva avfallet”, skriver Schottenius vidare. För att raskt påpeka att Sabuni har varit hållbarhetschef på ÅF och visar ett ”oproportionerligt intresse för specialfrågor för landets elföretag.”

Visst, Folkpartiet bildade Linje 2 tillsammans med Socialdemokraterna i folkomröstningen om kärnkraft 1980. Men 1988 var FP, under Bengt Westerbergs ledning, emot riksdagsbeslutet om att stänga en reaktor i Barsebäck och en i Ringhals. 2004 pratade Jan Björklund om att bygga nya reaktorer. 

Ryssland, Polen och Ungern ägnar sig åt medveten historieförfalskning för att påverka nuet. Det är inget för Sverige.

Nu är inte Schottenius ensam om att måla ljusa, men orimliga bilder, av Sveriges senare politiska historia för att få fram sina poänger.

Statsminister Stefan Löfvens omtolkning av VPK:s historia och Socialdemokraternas förhållande till de gamla kommunisterna häromveckan var häpnadsväckande. 

Ledande i falskt nostalgiprånglande och historieförfalskning är ändå Sverigedemokraterna. Idylliserandet av Folkhemmet är på sagonivå: Det var en gång förr och ju förr dess bättre. 

Historierevisionismen är tydligen trendig. Låt det blir en mycket kort modenyck i den politiska debatten. 

Strid hellre med fakta och riskbedömningar hämtade ur dagens verklighet och prognoser för morgondagarna. Oavsett om det gäller sakfrågor eller samarbetskonstellationer.

Annars följer Sverige i Rysslands, Polens och Ungerns spår. Där pågår ett medvetet förljuget omarbetande av historien för att prägla nuet och stärka fiendebilder.

Maria Schottenius må avsky den öppning för samtal med SD som Nyamko Sabunis Liberalerna valt. Men gömma sig bakom sin mamma är fegt, och historieförvanskningen farlig.