Låt de äldre njuta av vin och andra drycker på äldrehemmen, skriver Malin Siwe. Foto: CHRISTER FLODQVISTLåt de äldre njuta av vin och andra drycker på äldrehemmen, skriver Malin Siwe. Foto: CHRISTER FLODQVIST
Låt de äldre njuta av vin och andra drycker på äldrehemmen, skriver Malin Siwe. Foto: CHRISTER FLODQVIST
Malin Siwe

Låt pensionärerna njuta av ett glas vin

Publicerad

Förhoppningsvis fick pensionärerna på äldreboendena en sup till påsksillen och vin till laxen om de så önskade. Men säker kan man inte vara.

 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Vanans makt är stor. Fram till år 2012 krävdes att varje ålderdomshem, kommunalt som privat, sökte om serveringstillstånd för att kunna erbjuda öl och vin till maten, och en avec till kaffe.

Det gjorde få. Enskilda kunde fira tilldragelser på rummet, om släkt och vänner burit med sig flaskor. Men den ensamme blev utan. Trots att hen inte var på torken, utan i sitt nya hem - ett slags kollektivboende med personal. Servicehus med helinackordering.

Trots lagändringen flödar inte alkoholen på äldreboenden. Visst finns det en och annan som blir plakat, men då handlar det om gamla missbrukare med privat införsel utifrån. Vid middagsborden är det i regel vatten, saft och lättöl som gäller.

Faktum är att det fortfarande skrivs nyhetsartiklar när det ordnas frågesport med ostbricka och vin på hemmet. Äldreboenden framställer sig själv som lyxigt lustfyllda när de berättar att det på söndagar serveras trerätters med vin. Och understryker att det går att få köpa sig en nubbe till påsk, midsommar och jul.

Tack för den strålande generositeten.

Även skröpliga äldre är myndiga

Allt fler som flyttar in på äldreboenden är vana vid att dricka vin till maten, också en vardag. Och fler kommer det att bli. Då är kommunpolitikernas uppgift att se till att de får fortsätta leva sina liv så normalt som möjligt, trots krämporna som gjort att de flyttat från sin tidigare bostad.

Politikernas uppgift är inte att lära gamla hundar att sitta och förgäves sukta efter en torr sherry till serranoskinka.

Socialstyrelsen har tydligt sagt ifrån att människor med hjälpbehov, om det så är hemtjänst eller särskilt boende, är myndiga personer med rätt att råda över sina egna liv. Även om detta liv innehåller ohälsosamma mängder alkohol.

Kommunerna och deras anställda har ofta en annan syn på saken. Det är inte ovanligt att hemtjänstpersonal som handlar mat vägrar göra inköp på Systembolaget. På många äldreboenden är det torrare än de gamla trivs med.

Behandla inte gamla som barn

Till exempel i Särna, ett litet samhälle i norra Dalarna. Där bestämde sig Stefan Sjögren att göra något åt saken. Startade insamling i sociala medier och fick snabbt ihop 17 000 kronor.

Sjögren hörde efter vad de gamla längtade efter och köpte in vin och sprit för 8 200 kronor. Men kommunen, Älvdalen, nobbade. Kommunchefen Stefan Linde hävdade i SVT att det skulle bli en gåva till kommunen som var omöjlig, kommunen kan inte dela ut alkohol. Bara sälja till självkostnadspris.

Va? Det var ju inte en present till kommunen. Det var en skänk till dem som bor på äldreboendet.

Stefan Sjögren blev förundrad. Köpte i stället en massa godis - tveksamt om det är så mycket nyttigare - som tydligen gick att ta emot. Köpte också blommor.

Nu verkar Älvdalen ha tänkt om, lite grand. Kommunens kommunikatör Lotta Andersson berättar för mig att äldreboendet inte ska förvara de dyra dropparna. Stefan Sjögren får komma till äldreboendet då och då, efter önskemål, och slå upp ur sina flaskor

Skål för det lilla framsteget!

Det finns skäl för att skydda underåriga från alkohol. Men inte för att behandla gamla som barn.

 

Läs också: Så in i Norden dåligt inom äldreomsorgen

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag