Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Låt oanvända kyrkor bli bostäder eller padelhallar

Tösse gamla kyrka i Dalsland uppfördes i tegel på 1200-talet. Den har varken el eller vatten, men är nu till salu.Foto: Ulf Klingström
Kyrkan såldes 1812 och användes då mest som magasin. Efter insamling på 1950-talet renoverades den och återinvigdes 1961 som sommarkyrka.Foto: Iwar Anderson/Riksantikvarieämbetet
Den som tar över ett gudshus borde få bygga om till bostad, kontor, showroom eler padelhall, skriver Malin Siwe.Foto: BILDBYRÅN

Låt i Jösse namn Tösse gamla kyrka blir bostad om någon vill köpa. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Stilla veckan i år är osedvanligt stilla. Många av kyrkorna i städerna håller sina gudstjänster utan fysiska besökare. Det skulle ju kunna ha kommit mer än 50 personer för att fira kristendomens största helg - påsken.

För en gångs skull har landsortskyrkorna en fördel, där samlas sällan så många - om det inte är dop, bröllop eller begravning. I en del av Skurup blir det påskhögtider som vanligt: i Skivarp, Västra Nöbbelöv och Östra Vemmenhög. Medan Svenska kyrkan i Malmö några mil bort bara håller digitala gudstjänster.

Men Skivarps församling har två kyrkor till, som är stängda. Den i Västra Vemmenhög har varit tillbommad sedan 2012 på grund av sprickor i tornet. Svenstorp står också oanvänd. Renovering i Västra Vemmenhög skulle inte kosta så farligt mycket, församlingen gissar på tre miljoner kronor. Och det går att få bidrag av staten för kanske halva kostnaden genom att söka kyrkoantikvarisk ersättning (årligt anslag 460 miljoner). Men varför stoppa in de pengarna i en lokal man inte behöver? Ekonomin är usel redan som det är.

Låt kyrkor bli bostäder

Dilemmat finns även i Malmö. Bunkeflo kyrka är av säkerhetsskäl stängd sedan sommaren 2017. Kyrkorådet hade rivningsplaner eftersom renovering skulle kosta 70 miljoner kronor. Sverigedemokraterna protesterade vilt. Nu funderar kyrkorådet - efter tips från stiftsantikvarien - på att söka bidrag också hos EU och danska stiftelser. Men det kommer ändå att bli väldigt dyrt för församlingsmedlemmarna, som blir allt färre. 

De flesta som dör i är medlemmar i Svenska kyrkan. De flesta som föds kommer inte att gå med. Och fortfarande kommer vuxna som föddes in i statskyrkan att gå ur. Allt färre ska betala för alla dessa oanvända kyrkor. Det funkar inte.

Hittills har församlingarna sålt prästgårdar i stor skala för att minska utgifter och få intäkter. Mellan 2002 och 2018 såldes 799 stycken. Då fanns 225 kvar i kyrklig ägo. 

Kyrkor har inte sålts i samma omfattning. Och flertalet som bytt ägare har varit 60- och 70-talsbyggnader i miljonprogramsområden. Sådana skyddas inte av kulturmiljölagen. Men det gör alla som byggdes för Svenska kyrkan före 1940.

Eller låt dem bli ruiner

För att ändra dem in- och utvändigt krävs tillstånd från länsstyrelsen. Och regelverket om att de kulturhistoriska värdena ska bevaras är strängt. Men ta Tösse gamla kyrka i Åmåls kommun som nu är till salu: Visst vore det bättre om någon fick bygga om medeltidshuset till bostad än att det används som magasin igen. Så var det mellan 1812 och nyinvigningen 1961.

Senast år 2022 ska alla församlingar och pastorat ha gjort lokalförsörjningsplaner. En mängd kyrkor kommer att klassas som övertaliga och lämpas över på Svenska kyrkan centralt. Men sen då?

Kyrkorna är viktiga för landskapsbilden. Staten bör ge upp reglerna om insidan. Den som tar över ett gudshus måste få bygga om till bostad, kontor, showroom, padelhall eller till och med magasin. 

I stället för att riva kyrkorna som ändå blir över kan man rucka på säkerhetstänket och låta dem bli ruiner i naturlig takt. 

Det är ekonomiskt ohållbart och klimatosmart att renovera det som inte ska användas. Resurserna måste koncentreras där de behövs.