Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Låt inte småpåvar sätta stopp för utomhuspadel

Massor av gamla bollbekanta, som Jonas Henriksson och Kenneth Andersson, spelar padel. Men framför allt är det en folksport.Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN
Padelhallar öppnas i flygande fläng. Zlatan Ibrahimovic är med in en kedja som hittills har en handfull anläggningar.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Regelryttare i bygglovsbyråkratin galopperar nu vilt i okänd terräng - padelbanor behandlas hur som helst.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

De gamla vanliga trätoämnena i bygglovssvängen finns kvar. Här och där agerar politiker och tjänstemän lika obegripligt stelbent som tidigare.

I Sjöbo finns inte många pampiga hus i centrum. Ett av de få är en trevånings tegelbyggnad från 1906. Ägaren vill byta träfönstren mot nya i aluminium.

Kommunen säger nej. I mark- och miljödomstolen fick dock fastighetsägaren rätt. Sjöbo har överklagat till högsta instans.

I sann Ulla Skoog-anda (lyssna på Husesyn i P1) är det lätt att spontant hålla med. Klart att träfönster, inte original, bör fixas även om det är dyrare.

Tvärsöver gatan ligger det lika gamla kommunhuset, vars fönsterramar byttes till aluminium 2012.

Men. Tvärsöver gatan ligger det lika gamla kommunhuset, vars fönsterramar byttes till aluminium 2012. Det är orimligt att begära av andra vad man inte gör själv.

I Falkenberg har kommunen bestämt att Kjell Svensson inte får använda sitt Attefallshus i Olofsbo. Det ligger 35 centimeter för nära tomtgränsen. 

Om det hade varit en klagande granne som störts hade regelridandet möjligen kunnat ursäktas. Men attefallaren gränsar till en allmänning. 

Nå, det är klassiska klåfingrigheter. Nu har det tillkommit en ny sak att bråka om - padelbanor, speciellt dem för utomhusspel.

På några år har intresset för padel - en korsning av squash och tennis - exploderat. Bra för folkhälsan och även för skattebetalarna, för de flesta hallarna och utebanorna anläggs av företag och föreningar.

Skulle folk mista lusten för att spela boll i glaslådor om 10x20 meter är det privata pengar som går förlorade. 

Det som är nytt är oreglerat. Ska det krävas bygglov för utebanor? 

Båstad var den första kommun som blev med utepadel. Där frågade man Boverket som tolkade bestämmelserna som att det inte krävs någon byråkratisk hantering. Det är ingen byggnad eftersom det inte finns något tak.

Örebro kommun vill stoppa utebanor. Glaset är ju 3 meter, plank över 1,8 meter kräver bygglov

Örebro kommun vill däremot bestämma. Plank över 1,8 meter kräver bevars bygglov. Padelburen är åtminstone tre meter hög, fast av genomskinligt glas. Alltså fick Örebro Tennis och Badmintonhall order om att riva sina två banor, vid vite om 50 000 kronor.

Hallföreningen överklagade. I mark- och miljödomstolen i Nacka fick man rätt. Men det beslutet har kommunen överklagat.

Vid Nacka Strand fanns en övergiven inhägnad fotbollsplan som ofta stod låst. Fastighetsägaren Pefab byggde om och öppnade tre utomhusbanor i maj, som blivit väl använda.

Grannar säger sig vara gråtfärdiga. De vill ha helstopp eller åtminstone kraftig begränsning av öppettiderna, i dag 07-21.

På andra håll har länsstyrelser stoppat utebanor av strandskyddsskäl. I Tingsryd har man fått dispens från strandskyddet, villkoret är att inga ekar fälls. Det står en - 1 - i vägen för racketspel.

Klart att det borde få sågas ned, det handlar inte om Rumskullaeken eller något av liknande åldrig karaktär.

Det måste självklart finnas regler för byggande och fastighetsutnyttjande. Men de borde inte vara så detaljerade som i dag och inte lämna lika stort utrymme för småpåvar - politiker och tjänstemän - att driva fönsterfrågor, färgval och gränsdragningar in absurdum.

Och utepadlar det gör folk en kort del av året, när många av grannarna ändå tar en eller ett par veckors semester från hemmet.