Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin Siwe

Låt inte EU:s plastskräck stoppa knattefotbollen

KONSTGRÄS. Plaststråna står upp tack vare plastgranulaten, oftast gjorda av gamla bildäck, som hälls mellan dem.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
GOTHIA CUP. Tuffa tag bland knattarna. I denna match blev tränaren för laget från Dubai utvisad.
Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN
GOTHIA CUP. I år med 1 696 lag, spelas bland annat på Göteborgs stads 35 konstgräsplaner.

Förslaget till nya EU-regler för plast kan innebära att konstgräsplaner förbjuds 2022. Det vore illa för fotbollen och folkhälsan, och än värre för miljön.  

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

När plastdebatten drog i gång på allvar för tio år sedan handlade det om att allehanda ämnen i plasterna var en fara för människors liv och hälsa. Fotbollsspelarna på konstgräset skulle få cancer av att andas in mikrofiber från gummigranulaten.

Några studier senare blåstes livsfaran av. Det nederländska Riksinstitutet för folkhälsa och miljö förklarade att risken är försumbar. EU:s kemimyndighet ECHA kom fram till att det finns väldigt liten anledning till oro, ens för fotbollsknattarna. 

Antiplastarna gav sig inte. Okej för att det verkar ganska lugnt för människorna - men fiskarna! Haven! 

Osannolikt osäkra beräkningar från Svenska miljöinstitutet

Den i särklass största källan till mikroplastutsläpp är vägtrafiken. Lastbilarna, bilarna och så lite från cykeldäcken. IVL, Svenska miljöinstitutet, uppskattade år 2017 att trafiken stod för 8 200 ton per år, de 1 300 konstgräsplanerna för mellan 1 600 och 2 500 ton.

Tvätten av alla våra kläder i akryl, polyester och andra plastfibermaterial bedömdes ge mellan 8 och 950 ton i utsläpp, vilket säger något om hur högst osäkra beräkningarna är.

Teknologiskt institut i Danmark bedömer svenskarnas uppskattning av mängden mikroplast från fotbollsplaner helt bort i tok, extremt överdriven.

EU har lättare för symbolpolitik än bilpolitik

Vare därmed hursomhelst. Mikroplaster står på agendan och EU vill synas göra något. Det mest effektiva vore åtgärder som ytterligare begränsar vägtrafiken. Men de flesta länder har en betydande fordonsindustri och alla har gott om bilister. 

Alltså går EU på fotbollsplanerna, och för all del andra gummiunderlag.

Men antalet fotbollsspelare år också stort. Man kan tycka att knattar och juniorer borde hålla tillgodo med grusplaner som förr i världen, men det gör de inte. De vill ha äkta, välskött gräs eller konstgräs, annars parkerar de sig några timmar till med spelkonsolen eller mobiltelefonen.

Så räknat i folkhälsa är plastplanerna en god investering.

Tysklands inrikesminister Seehofer önskar övergångstid

Men EU är mer inriktat på att räkna mikroplast. Något färdigt förslag finns inte, men Tysklands inrikesminister Horst Seehofer vet att anfall är bästa försvar. Möjligen var kristdemokraten något mesig i intervjun i Welt am Sonntag, han nöjde sig med att kräva en övergångstid på sex år efter att ett förbud mot de vanligaste sorterna av konstgräsmaterial förbjudits.

Det hållbara är förstås att låta platsgräset leva till det självdör. Att plocka bort existerande, fungerande underlag för att ersätta dem med nya, mer oprövade material är lika dumt som att skrota ett sex år gammalt kylskåp för att det kommit ett något energisnålare på marknaden.

Plastgräs hör inte hemma i parkerna

På sina håll provar man nu med kork och kokosfiber som granulat för att hålla platsstråna uppe. Och om det funkar lika bra som gummit från gamla bildäck, som är det vanliga i dag, är det utmärkt. Det finns ingen anledning att ha plast för plastens skull.

Det finns andra ställen där det är naturligare att sätta absolut stopp. Plastgräs hör inte hemma i parker. Barnen kan med fördel få sand, som förr, på lekplatserna i stället för gummiasfalt. 

Men med sanden kommer de kissande katterna. Perfektion finns ingenstans, det gäller bara välja ett vettigt mål i stället för att snubbla in ett självmål.


Läs också: Där plasten går in, går vettet ut 

Varför sila plastskedar med svälja konstgräs, MP?