Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Låt inte allt bli som förr i Notre-Dame

Notre-Dame stod klar 1260. Sedan dess har mycket ändrats, byggts till och om. Statyer har halshuggits i bildstormar. Foto: XINHUA / POLARIS / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES

När stadsbränder var vanliga tog man tillfället i akt att bygga modernt. Nu är impulsen att bygga kopior. Är det alldeles sunt?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Medan lågorna ännu stod höga mot himmelen gav president Emmanuel Macron besked: Redan i morgon kommer vi att kalla de mest yrkeskunniga och vi kommer att återuppbygga Notre-Dame.

De franska miljardärerna tävlar om att utlova stora bidrag för att katedralen mitt i Seine i Paris ska ståta som hon en gång gjorde. Men vilken gång?

Som nästan alla gamla byggnader har Notre-Dame byggts om sekel efter sekel. Spiran vi såg störta i eldhavet kom till i mitten av 1800-talet, högre och mer utsmyckad än föregångaren.

Katedralen, som den stod i måndags eftermiddag, är väldokumenterad. Men det borde inte vara självklart att just det datumet, 15 april 2019, ska frysas. 

Notre-Dame har olycksdrabbade Unesco-märkta systerkyrkor 

I nordtyska Hildesheim finns två världsarvsstämplade kyrkor, båda invigda på tidigt 1000-tal. De föll, som det mesta gamla stan, offer för bombningarna 22 mars 1945. Klenoderna, det målade trätaket i Sankt Michael och bronsdörrarna från 1015 i domen Marie Himmelsfärd, var i säkert förvar. Men annars rök inredningen.

När de byggdes upp på nytt valde man att söka efterlikna hur praktkyrkorna kunde ha sett ut i relativt unga dagar. Och också låta det synas att mycket är nybyggt, med moderna material. 

Vem vill se en kopia av slottet Tre Kronor?

Stockholms slott, Tre Kronor, brann 1697. Bara den nybyggda norra längan klarade sig. De gamla murarna revs. Det nya slottet, på samma ställe, var klart drygt 50 år senare. Man hängde med i tiden. Och ingen tänker väl nu att slottet borde rivas för att ersättas med en kopia av det mer barnteckningsliknande Tre Kronor. 

Det verkligt sorgliga med slottsbranden var inte att den på- och ombyggda borgen försvann. Det var att stora delar av Sverige historia bokstavligen gick upp i rök, bara en tredjedel av skrifterna i biblioteket räddades.

Apropå historia. Det stora arkivet i Köln rasade ihop för tio år sedan, det var inte säkrat för tunnelbanebygget under. Två personer dog i rasmassorna. Frivilliga kom i stora mängder för att rädda dokument, samla papper för papper. För mantalslängder, bygghandlingar, fotografier, manuskript och brevsamlingar ger direktinblickar i ett förr på ett helt annat sätt än ombyggda hus.

Tvillingtornen i New York återuppbyggdes inte, trots Trumps vädjan

Förresten var det inte en kotte som krävde att arkivbyggnaden i Köln skulle återuppbyggas. Huset var från 1971, i en arkitekturstil människor älskar att hata. Och även om Donald Trump ville se nya tvillingtorn efter dem som förstördes i terrorattentatet 11 september 2001 i New York blev det inte så.

Det kan få en ett fundera på hur gammal en raserad byggnad måste vara för att människor ska gripas av återuppbyggnadsvurm. I nämnda Hildesheim har man på senare år börjat bygga kopior av medeltidshus. I Dresden stod kopian av Frauenkirche, originalet från 1743, klar år 2005. 

I Berlin sprängde DDR ruinerna av stadsslottet, som fick sin kupol 1845. Tanken är att det återuppbyggda palatset ska invigas i höst.

Själv har jag svårt att förstå varför kopior av gamla hus ska ses som viktigare än sant samtida byggnader - det blir underliga hål i historien, frivilligt skapade i fredstid. 

Men visst ska jag återse det nygamla Notre-Dame. Och hoppas att också spåren av den nutida branden får synas i katedralen i Paris.  

 

Läs också: Vi borde riva fler kyrkor i Sverige 

Riv villaidyllerna och ge plats för riktiga städer

Aud Sjökvist, som utredde Västmanlandsbranden, anser att Sverige inte är rustat för att klara utdragna kriser.