Malin Siwe

Låt dig inte luras av Magdas el-miljarder

Vid lunchtid på onsdagen var spotpriset för en kilowattimme el 394 gånger högre i Malmö än i Luleå.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Magdalena Anderssons dubblar, minst, Moderaternas förslag till el-rabatt för hushåll. Men hur är skrivet i stjärnorna.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Låt dig inte luras av Magdalena Anderssons el-miljarder. Mycket skulle ha betalats tillbaka ändå. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

För drygt en vecka sedan la Moderaterna sitt bud i elprisfrågan. 15 miljarder kronor riktade till hushållen under tre vintermånader, efter norsk modell. Staten ska stå för runt 75 procent av kostnaden över 1 krona per kilowattimme, kWh.

KD och SD satsade samma summa. Fast genom nollmoms och lägre elskatt under fyra vintermånader. Enklare och rakare, men inte samma lättnad för den hårt drabbade södern.

Vid lunch på onsdagen låg spotpriset i Luleå på 1,33 öre kWh. I Malmö var det 523,43 öre. (För kvällen gällde 15,96 respektive 768,99 öre.)

Då tog statsminister Magdalena Andersson till orda. Hon nöjde sig inte med att göra som M-ledaren Fredrik Reinfeldt i framgångsvalet 2006, då han lovade matcha varenda satsning på vård, skola och omsorg som S gjorde i valrörelsen.

Andersson drog till med - fyra gånger pengarna i ”högkostnadsskydd”.  60 miljarder kronor, hälften till hushållen och andra hälften till företag. Främst i södra Sverige, enligt någon helt okänd modell Svenska kraftnät ska trolla fram till mitten av november. 

Egentligen är det inte regeringen och Andersson som lovar något helt nytt. Svenska kraftnät skulle ändå ha gjort återbetalningar av det som kallas kapacitetsavgift.

Socialdemokraterna säger att det kan bli i form av återbäring, prissänkning eller något helt annat. Men åtgärden ska vara permanent, lovar Socialdemokraterna. Trots att EU talar om undantagslösningar i nödläge.

Magdalena Andersson talade som vanligt om Putinpriser och att Sverige nu lever med en ”krigsekonomi”.

Låt henne inte slippa undan med det struntpratet. Visst har Rysslands anfallskrig mot Ukraina stor betydelse. Men det är inte Putin som stängt sex av tolv kärnkraftsreaktorer i Sverige.

Det har de rödgröna partierna gjort alldeles själva. Och det är grunden till energikrisen i Sverige, dåligt underhållna elnät med kapacitetsbrist har inte gjort saken bättre.

De synderna går heller inte att lasta Ryssland för. 

Magdalena Andersson säger att Socialdemokraterna senare i valrörelsen ska komma med en generalplan för säker och billig el.

Det allra bästa vore att lägga långvariga förslag om stöd till dem som minskar sin elförbrukning rejält genom att isolera, installera fjärrvärme, bergvärme eller värmepumpar.

Det är bättre att minska elanvändningen än att kapa höga elräkningar i dragiga hus.

Bidrag till energibesparing bör ges till alla korrekta ansökningar som lämnas in före ett bestämt datum. Hittills har regeringarna ofta anvisat potter och folk som varit sena att söka för sina installationer har fått veta att pengarna är slut. Det är orimligt.

Men Sverige kommer inte långt med att släcka gatubelysning, minska inomhustemperatur någon grad och köra tvättmaskiner på natten. Serverhallar, batterifabriker och fossilfri ståltillverkning kommer att kräva enorma mängder el.

Det behövs alltså stor, och snabb, utbyggnad av produktion och elnät. De där pengarna som Magdalena Andersson säger ”ligger och skvalpar” hos Svenska kraftnät kan i högre användas till det.

Ny stabil el om några år är ännu viktigare än kraftfull lindring av elräkningarna i vinter. 

Kan inte Sverige ta och bli landet lagom igen?