Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Låt byxmyndiga själva bestämma om vaccinet

Om tre veckor börjar skolan. I höst ska gymnasieeleverna vara på plats som f.p. - före pandemin.
Foto: JENS CHRISTIAN
Det enklaste sättet att få gymnasisterna att vaccinera sig är att ge sprutan i skolan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Gör det enkelt för alla gymnasister att ta covid-vaccinet. Ge dem sprutan i skolan. Utan föräldrars samtycke.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är en sak att det finns föräldrar som behandlar sina äldre tonåringar, och myndiga barn, som bäbisar. De ringer arbetsgivare och söker sommarjobb åt avkomman och sköter löneförhandlingen.

De kräver att få vara med under läkarbesök på sjukhus, trots alla covid-regler.

Dessa kontrollgalna föräldrar är tackom och lovom en minoritet. 

Tyvärr har många av Sveriges regioner samma besynnerliga syn på 16- och 17-åringar. När det nu är dags för de äldre tonåringarna att vaccineras mot covid betraktar till exempel Halland och Norrbotten dem som småbarn.

Där ska det skickas brev med kallelse och samtyckesblankett som vårdnadshavarna ska skriva på för att sprutan ska ges.

Fast unga som vill ta vaccinet trots att de inte fått påskrivet ska kunna få sprutan ändå, förklarar smittskyddsläkare Maria Löfgren för P4 Halland. 

Varför i hela fridens namn ska man då ha en samtyckeshantering som kostar tid och pengar?

I Skåne och Uppland anses de unga kapabla att bestämma själva. Fast i Uppland framhåller man att det görs mognadsbedömning. Den som inte kan sitt personnummer eller struntar i att ha munskydd enligt instruktion får ingen spruta.

Personnumret är självfallet ett måste. Men om man slarvar med munskyddet och ändå vill vaccineras är det snarast ett tecken på att sprutan verkligen behövs. Då är det en person som näppeligen följer rekommendationer i övrigt, och därmed är troligare smittspridare än andra.

Region Halland skickar kallelser, med tider från 9 augusti. I Skåne startar vaccinationen 4 augusti. Där ska ungdomarna själva boka sina tider.

Det blir inte helt lätt, för omyndiga saknar i regel bank-id. I stället har de e-leg i form av Freja-ID, och det är inte alla vaccinatörer som hanterar den. Alternativet är att vända sig till vårdcentralen.

Kallelse är omständligt och dyrt. Egenbokning utan bank-id är krångligt.

Det finns en enklare lösning - att vaccinatörerna beger sig till gymnasieskolorna och ställer upp mottagning i en gympasal, till exempel.

Det handlar trots allt om ungdomar som är såväl straff- som byxmyndiga

Visserligen börjar höstterminen på de flesta håll runt 18 augusti, ge och ta någon dag. Det finns fördelar med att elever hunnit vaccineras innan dess.

Men för effektivitetens skull vore det bättre att starta skolan med att ta sprutan där. Utan samtyckesblanketter.

Det handlar trots allt om ungdomar som är straffmyndiga, det blir man vid 15 år. De är också byxmyndiga sedan samma födelsedag, kan alltså ha sex utan att räknas som barn.

När riksdagen har slagit fast dessa myndighetsåldrar, under den vanliga 18-årsdagen, blir det mer än lovligt larvigt att regioner kräver föräldrasamtycke för vaccinering.

I Finland krävs inte ens föräldrars samtycke om 12-15-åringar i riskgrupp vill ha vaccinet. 

”I lagen finns ingen åldersgräns gällande barnens självbestämmanderätt och därför avgörs saken från fall till fall”, skriver Institutet för hälsa och välfärd. 

Naturligtvis ska föräldrarna bestämma över de mindre barnen, till exempel om de ska ta HPV-vaccinet i årskurs fem på mellanstadiet.

När regionerna ödslar skattemedel på att kräva samtycke från vårdnadshavare beter de sig lika dumt som de kontrollgalna föräldrarna.

LÄS MER: Lita på barnen