Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Läsa pekbok och mingla är orimliga sommarjobb

Plocka skräp. Klassiskt kommunalt feriejobb, som fortfarande finns kvar. Men det går inte att skala upp väldigt mycket om det fortfarande ska kännas meningsfullt.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
SMÅFIX. Också en klassiker i de kommunala bostadsbolagens regi. Men om ungdomarna blir så många att de snavar över varandra är det inte mycket bättre än de rena hitte-på-uppgifterna.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Mingla med jämnåriga en vecka - vad är det? Betalt feriejobb i Göteborg.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

År efter år har kommunerna byggt ut den verksamhet som på sina håll ännu kallas ”sommarjobb” för äldre tonåringar. Regeringarna har tryckt på genom att dingla med statsbidrag.

I vårbudgeten anslog regeringen 180 miljoner kronor som kommunerna kunde söka hos Arbetsförmedlingen om de ökade antalet platser utöver ”redan planerade sommarjobb”.

Många kommuner har övergått till att tala om feriejobb, sommarpraktik eller feriepraktik. 

En hel del av det som ungdomarna avlönas för har nämligen ringa likheter med vanligt arbete. Allra minst detta år när platserna på LSS- och äldreboenden och förskolor har försvunnit av smittskyddsskäl.

På Hisingen i Göteborg får till exempel drygt 30 ungdomar per treveckorsperiod hus flux sortera, och så småningom sälja, inkommande pinaler hos Stadsmissionen. För att de ska fylla dagarna med arbete torde krävas att en plötslig utsorteringsfeber sprider sig mycket fortare än coronan gjorde i våras.

I samma stad är jobbet för 20 tonåringar i Angered, som just gått ut nian, att delta i ”Camp demokrati feat Think”.

I samma stad är jobbet för 20 tonåringar i Angered, som just gått ut nian, att delta i ”Camp demokrati feat Think”. 

Sevval Karaduman berättar i kommunens egen tidning att hon är väldigt nöjd. 

”Första veckan fick vi lära känna varandra, bland annat genom speedmingel. Sedan har ju allt handlat om demokrati och hur vi själva kan använda vår röst för att skapa skillnad”, berättar hon.

Det har varit föreläsningar, debatter och grupparbeten. Det låter precis som när skolorna har temaveckor, med skillnaden man nu får betalt. 

Göteborg betalar eleverna som gått ut åttan och nian 63,50 kronor i timman, för tre veckor med sextimmarsdag. De som går på gymnasiet får 76,50.

I Vimmerby ska 45 ungdomar ägna sina tre arbetsveckor åt att läsa tre böcker: en för förskolebarn, en för mellanstadieåldern och en för äldre unga. Samt skriva recensioner.

Det låter också som skolarbete, med extremt gott om tid för uppgiften. Men det kallas ”feriepraktik” och ger 85 kronor i timmen för dem som har födelseår 2002 och 2003.

Det låter också som skolarbete, med extremt gott om tid för uppgiften. Men det kallas ”feriepraktik” och ger 85 kronor i timmen för dem som har födelseår 2002 och 2003.

Men Vimmerby har bara halvtidspraktik. Så är det också i Karlskoga, där bara de som precis gått ut nian och förstaårsgymnasister som inte haft praktik förr som kan komma i fråga.

Fem av dem skulle ha varit på Hembygdsföreningens servering. Men den öppnade aldrig. I stället ska de unga fotografera staden. 

I Solna har tio unga under två veckor fått träffa ett kommunalråd och tjänstemän och lärt sig att en tredjedel av hushållssoporna är mat. De har gjort en Spotify-lista med miljölåtar och fixat affischer med budskap som ”Jag kom, jag såg, jag sopsorterade”. 

Villkoren för dessa kommunala sommarpysselsättningar varierar som synes: i tid, i lön och antal årskullar som får möjligheten. 

På de flesta håll är det betydligt fler som söker än som får ”jobb” och därmed lön. Lottning tillämpas. 

Det är ett ytterligt slumpartat användande av skattemedel. När det i allt högre grad handlar om hitte-på-uppgifter som föga liknar arbete - då är det dags att kommunpolitiker, och riksdagsfolk som hejar på, frågar sig om det är rimligt.

Kommunal kärnverksamhet är det definitivt inte. Något att tänka på i framtida besparingstider.