Malin Siwe

Läs tyska! Viel Spaß!

Publicerad

Tyskland är inte tråkigt. Inte fotbollen, hur det än går i VM-finalen. Inte politiken, där regeringen nu slänger ut CIA-chefen från Berlin.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I kväll kan Tyskland vinna fotbolls-VM för första gången. Sommaren 1990 hade muren fallit, men laget som tog guldet i Italien efter att ha slagit Argentina med 1-0 var Västtyskland. Ännu några månader fanns två tyska nationer, till den 3 oktober - Tag der Deutschen Einhet.

Förbundskansler Angela Merkel och president Joachim Gauck kommer att sitta på Maracanastadion i Rio. Sitta och sitta förresten, den annars så stillsamma Merkel gapar och gestikulerar när hon följer Nationalelf på läktarplats.

För 25 år sedan hade detta varit en omöjlig tanke, att kanslern och presidenten skulle vara två personer som växt upp, utbildat sig och arbetat i DDR. Lika otänkbart hade det varit att det demokratiska Västtyskland skulle porta den amerikanska säkerhetstjänstens främste företrädare. Men nu sker det. Med buller och bång.

Vi svenskar måste lära känna det nya Tyskland. Inte bara braka förbi på Autobahn, eller sitta fast i Stau där. Inte nöja oss med Bier, Currywurst, klubbar och ett museum eller två för skams skull i Berlin.

Ännu verkar bilden av de gamla två förbundsstaterna spöka i Sverige. Att det skulle vara mycket Ordnung muss sein och trist. Alternativt töntigt på buskisnivå. Och skämten under karnevalstiden är inte särskilt sofistikerade. Men politiksatiren heute-show på tv-kanalen ZDF är vassare än någon svensk motsvarighet. För att inte tala om fotbollen. Lahm! Müller!! Neuer!!!

Måtte dessa lirare få svenska barn, och deras föräldrar, att få upp ögonen för det Tyskland som är. Nu. Få ungarna att välja tyska när det blir tal om att läsa ett andra modernt språk i sexan eller sjuan.

Dessvärre är vårt största grannspråk inte populärt. Fastän det ännu finns gott om behöriga lärare, 2 300. Tyska anses vara tråkigt, fult och svårt.

Spanskan antas vara enkel, hälften av eleverna som ger sig på mer än engelska och svenska under högstadiet väljer español. Trots att man oftast får en obehörig lärare. Avhoppen är stora. Kunskaperna bland dem som håller ut klena, enligt ett internationell test som gjordes 2011.

Det enkla är inte så enkelt. Språkinlärning kräver övning, övning och mera övning. Engelsk hörförståelse övar vi utan att tänka på det; vi kollar filmer och tv-serier, lyssnar på musik. Tyvärr sköljer mycket lite av spanska och tyska över på samma vis.

Här borde SVT anstränga sig mer i folkbildningens namn. Om inte direkt för barnens skull, så för att vi i de äldre generationerna - där betydligt fler läste tyska - ska kunna putsa upp ordförrådet för att sedan hjälpa tysktragglande ungar. Och kanske muta med en liten semesterresa. Det finns hur mycket som helst att se, och god glass.

Att böja tyska verb är inte värre än att böja spanska. De mer komplicerade genitivböjningarna kan man sluddra sig igenom, det gör tyskarna själva. Utom i nationalsången, som har text - till skillnad från den spanska: "Blüh' im Glanze dieses Glückes, Blühe, deutsches Vaterland!"

Så låt oss börja där, lära oss den tyska nationalsången för att kunna sjunga med när det vankas modern och underhållande fotboll. Oavsett om denna natt slutar med lyckoglans eller inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag