Malin Siwe

Lägg ner det galna studentfirande de lux

Publicerad

Tror svenskar att tredje världskriget är här i närtid, eller klimatkatastrofen? Varför annars lägga fler och fler tusenlappar på studentfirande?

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Studentflaken rullar, elever berättar nöjt att de skaffat fetaste högtalaranläggningen. Tjejer instagrammar om nagelfix på studio, fransförlängning och proffsuppsättning av håret. Först till studentbalen och sedan en gång till vid själva utspringet.

Killarna skaffar mörk kostym, slips (farsans gamla duger inte) och svarta finskor. Det är inte billigt det heller. Och även om det finns studentmössor för 450 kronor, så betalar många 2 000 kronor för en specialdesignad. För övrigt råder inte mösstvång.

Här och var anses det höra till att åka på studentresa. Under terminstid. Nu talar vi inte om resor skolan organiserat med lärarledning och studiebesök, betalad av EU-fondpengar och bullförsäljning utan om rena nöjesresor på egen hand.

På nätet finns det gott om bilder från Magaluf, Ayia Napa, Rhodos och Kroatien där avgångselever solar och festar. 

På Sandaskolan i Huskvarna är rektor Thony Kankare bekymrad. Där är det undervisning in i det sista. Men i några av klasserna var hälften av eleverna i Magaluf förra veckan, en del garderade med sjukanmälan.

"Vi har betygsamtal som pågår nu där eleverna får veta hur de ligger till, om det krävs kompletteringar. Det går inte att diskutera när eleverna inte är här", sa Kankare till Jönköpings-Posten och förklarade att resan kan innebära att elever som ligger på gränsen kan få F.

Skola i Borlänge mutar studenterna att stanna hemma

Andra skolor har kapitulerat. En bloggande naturvetare konstaterar att många klasskompisar rest i väg, att undervisningen dragits ned till strötimmar under hela veckan och att slutbetygen redan är satta. 

På Soltorgsgymnasiet i Borlänge har rektor Hans Carlsson valt en annan metod för att mota skolkresorna - att muta eleverna. De får 80 000 kronor till en avslutningsfest om de stannar hemma. 

Man kan tänka sig att en del föräldrar ser Soltorgsgymnasiets insats som en dubbelvinst. De slipper betala för en dyr partajresa och slipper dessutom festnotan. Men det är helt uppåt väggarna att skattepengar avsedda för undervisning används för att betala för studentbaluns. 

Sveriges föräldrar måste sätta stopp för excesserna. De bör tala om för sina döttrar och söner att de bidrar med max 4 000 kronor - en summa som ska räcka till flak, bal, kläder, fix och flagga att svepa in sig i om avkomman vill ansluta sig till det senaste modet. 

Utspring utan glädjeyra när studenterna är utfestade

Studentbalen och utspringet blir inte roligare när eleven redan är utfestad. Snarare tvärtom. Och om ungdomarna arbetat extra för att kunna resa utomlands med gamla klasskompisar, väl bekomme - men först när flaket har gått.

"Man tar bara studenten en gång", råder elevernas eviga invändning när det klagas på ständigt stigande festnotor.  Visst, det är en engångsgrej.

Just därför är det viktig att dra ner på kostnaderna. Alla dessa tusenlappar - det finns gott om vittnesmål om att räkningarna summerar till 20 000 kronor, också långt från Lidingö - gör mer nytta om de används till att ta körkort eller som en del av kontantinsatsen till en lägenhet. 

Bara om man tror att apokalypsen kommer inom ett år eller två finns det skäl att festa som om det inte finns någon morgondag. 

 

Läs även: 

Sluta skolksemestra, bortskämda föräldrar

Inget att fira på studentflaken 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag