Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Kravet på sojamjölk en symbol för V:s problem

Jonas Sjöstedt. Vänsterledaren vill utmana JÖK-partierna med krav på begränsad arbetskraftsinvandring. Men V vill samtidigt öppna för större flykting och anhöriginvandring. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Soja- eller havremjölk ska ersätta komjölk till kaffe för anställda i Stockholms stad om V får bestämma. Mötesmackorna ska vara veganska.Foto: shutterstock

Ho, ho, ho - i Stockholm kommer tomten med sojamjölk till de kommunanställda om Vänsterpartiet får bestämma. Men väljarna vill inte bli uppfostrade av V.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Socialdemokraterna tappar stöd, i Sverige liksom i många andra europeiska länder. Överlag lyckas inte vänsterpartierna dra nytta av missnöjet med det gamla maktpartiet. 

Det beror i hög grad på att den traditionella vänstern lämnat traditionen bakom sig - att försöka ge tillfredsställande svar på de frågor golvläggare, lagerarbetare och undersköterskor diskuterar vid fikaborden. 

Grubblandet rör sjukvården. Men också i hög grad invandringen - som de flesta anser är för stor - och den ökande grova brottsligheten. 

Sjöstedt lovar höjt försörjningsstöd till jul

V-ledaren Jonas Sjöstedt pratade inte om det i sitt jultal i måndags. Han pratade länge om klimatet, om vikten av pengar till kulturskola, bibliotek och upprustning av simhallar. Som tomtens representant i rikspolitiken lovade han 2 000 kronor extra i försörjningsstöd till dem som haft bidraget i mer än tio månader, det handlar om över 70 000 hushåll med 50 000 barn. 

”Att behöva välja mellan julmat och julklappar till barnen, eller att behöva spara för att ha råd med något extra under julhelgen är inte ett samhälle som Vänsterpartiet vill ha”, sa Sjöstedt.

Färdigkokt julskinka är billig mat

Kanske var betonandet av jul en signal om att Vänsterpartiet minsann hyllar svenska seder, bryr sig lika mycket om kulturarvet som Sverigedemokraterna. Men lite konstigt blir det. 

1. Julmat är inte dyr, om man inte anser att löjrom och rökt ål är ett måste. Färdigkokt skinka går att hitta för 50 kronor kilot. Risgrynsgröt i plastrulle finns för 30 kronor kilot, egenkokt är ännu billigare.

2. Att spara och planera sina utgifter under året måste väl ändå vara en dygd även i V:s Sverige. Eller anser man att människor som har försörjningsstöd i allmänhet är så irrationella att de egentligen borde ställas under förmyndare? Och varför inte födelsedagsbidrag också när man ändå är i farten?

3. Många av de familjer som långvarigt lever på ekonomiskt bistånd firar inte jul. De firar eid al-fitr, avslutningen på ramadan. Nästa år infaller festdagen 24 maj.

Sjöstedt vill begränsa arbetskraftsinvandringen

Dagen efter vände sig Jonas Sjöstedt tydligare till den misslynte tidigare S-väljaren. I en intervju med Mats Knutson i SVT sa han att han tänker ta kontakt med M och KD för att få hårdare regler för arbetskraftsinvandring.

Det är önskvärt. Men samtidigt öppnar V för kraftigt ökad invandring. I förslaget till nytt partiprogram, som kom i onsdags, heter det att EU:s Dublinkonvention ska skrotas: ”Människor ska själva få välja var de söker asyl”. Uppehållstillstånd ska vara permanenta och ge absolut rätt till familjeåterförening.

Sojamjölk V-symbol i Stockholm

Om brottslighet säger partiprogrammet inte mer än att V avvisar en särskild terroristlagstiftning. Utläggningar om könsmaktsordning, exploaterande och exkluderande rasism, destruktiv manlighet och ”HBTQIA+-personer” tar desto större plats.

Det passar bättre ihop med julönskningen från Clara Lindblom, oppositionsråd i Stockholm. Där vill V servera tjänstemännen vegansk jullunch, om de ska få någon, och stoppa all komjölk till kaffet. Mackorna på konferenser ska vara köttfria.

Havre- och sojamjölken lägger sig säkert varmt om vänsterhjärtat. Men den får inte den arga ex-sossen att känna sig inbjuden till en ny gemenskap, hen får snarare skrämselhicka.