Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Kooperativ på låtsas fulrundar konkurrenslagen

ÄLDREBOENDE. Det saknas platser på många håll i landet. Men för skattebetalarnas skull bör byggandet av nya handlas upp i konkurrens. Inte genom samarbetsavtal.Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
KONKURRENS Kommuner bör inte gynna Riksbyggen genom att ingå samarbetsavtal och ställa ut borgen för äldreboenden.

Det är inte skattebetalarnas uppgift att säkra intäkter till Riksbyggens fastighetsförvaltning. Kommunerna bör nobba företaget i dörren.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Görel Thurdin (C) var planminister i regeringen Bildt 1991-94. Hon har fortfarande planer. Thurdin önskar att hemkommunen Kramfors går i borgen så att Riksbyggen kan uppföra 33 lägenheter för äldre i Nordingrå för 60-70 miljoner kronor.

”De säger att det är ett riskfritt projekt för kommunen. Inte någon enda sådan här kooperativ förening har gått i konkurs”, säger Görel Thurdin till allehanda.se. 

Återköp av Patrikshill i Halmstad

Nja. I Halmstad har kommunen tvingats köpa det tömda äldreboendet Patrikshill eftersom man gått i borgen för den kooperativa hyresrättsföreningen man har ihop med Riksbyggen där. Till exempel.

Högste tjänsteman i Kramfors, kommunchefen Peter Carlstedt, är avvaktande. Det finns det tomma lägenheter i närheten, om än inte av nyproduktionsstandard. Men Carlstedt säger inte tvärnej, utan ska åka på studiebesök till ett projekt Riksbyggen har i Västerås i oktober.

Munkedal misslynt med dyr förvaltning

Innan dess kan han ringa Munkedal som gick in i den kulissvärld som kallas ”kooperativ hyresrättsförening” tillsammans med Riksbyggen i mitten på 1990-talet. Man lät bygga ett nytt äldreboende, Dinglegården, och byggde om Sörbygården. 

På papperet är det dock föreningen som äger fastigheterna och Riksbyggen som håller med fastighetsskötare och hyresadministratörer. Enligt Riksbyggens nya standardstadgar sitter tre personer från kommunen i styrelsen, tre väljs av medlemmarna och en är från företaget.

Haken är att även de piggaste på boendena inte är lika kvicktänkta som i yngre dagar och inte experter på fastighetsekonomi. Om kommunrepresentanterna inte är på tårna kan Riksbyggen ratta det hela till egen nytta.  

SKL:s jurist skeptiskt till samarbetet

Som i Munkedal. Där ansåg politikerna att förvaltningsavtalet med Riksbyggen kostade för mycket. Men efter att ha drivit igenom att tjänsten skulle upphandlas missade de att styra kraven. Så det blev fortsatt Riksbyggen, trots att kommunen lagt ett lägre anbud.

Munkedal bad också jurister hos SKL, Sveriges kommuner och landsting, utreda dessa samverkansavtal med Riksbyggen som allt fler kommuner sluter. Juristen var milt sagt skeptisk, såg de som ett sätt att runda LOU, lagen om offentlig upphandling.

Tyvärr ser en del kommuner just den saken som halva vitsen, upphandling i konkurrens kan bli jobbig med överklagande och allt. Nu anlitar i stället kulissföreningen Riksbyggen för att sköta saken. Och nästa vitshalva - eftersom föreningen tar lånen tär det inte på utrymmet i kommunens investeringsbudget. 

Två dåliga vitshalvor blir uselt skämt. För det är ändå kommunen som blir stående med risken, borgensåtagandet. Det är kommunen som garanterar att betala hyrorna.

Byggnads och Kommunal äger mest av Riksbyggen

Kommunerna skulle knappast ge ett vanligt fastighetsbolag en sådan förmånlig behandling. Men Riksbyggen ägs av S-sfären. Största ägare är facken Byggnads och Kommunal. Företaget vet hur man tjusar pensionärsföreningar och att politiker, framför allt från S och C, har en klockarkärlek för allt med kooperativ i namnet.

Hittills har ett trettiotal kommuner fallit för sirensången, i Valdemarsvik beslöt man i mars om att borga för 94 miljoner kronor för Ringgården. I Hultsfred är åtagandet hela 330 miljoner kronor.

Övriga bör stå emot locktonerna. För Riksbyggen innebär riskbyggen för skattebetalarna.

Självfallet ska Riksbyggen som alla andra kunna bygga hyresfastigheter och bostadsrätter riktade till 55+are eller 70+are av hjärtans lust. Så länge de gör det på egen risk. 

Men när de kommer och föreslår samarbetsavtal då bör politikerna vara lika skeptiska som de varit om Attendo eller Skanska knackat på dörren till kommunhuset och bett om borgensförbindelser.

 

Läs också: Se till att handla med öppna kort