Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Kan facket heta Akavia bör grabben få kallas Lucifer

LUCIFER. Hittills har Skatteverket och förvaltningsdomstol nobbat namnet för nyfödda. Men äldre bärare finns, runt 120 personer varav två kvinnor.Foto: DIRK WAEM / ALL OVER PRESS ZUMA PRESS
PRINCE. Förnamnet bärs av 508 män och tre kvinnor i Sverige. Det nu godkända namnet Prins lyssnar 103 män och tre kvinnor till, enligt SCB.Foto: CHERIE DIEZ / ZUMAPRESS.COM/ALL OVER PRESS/ALL ZUMA PRESS
PIETA. 221 män och sex kvinnor har Jesus som tilltalsnamn. Maria heter 771 män, varav sex som tilltalsnamn. Totalt 445 000 kvinnor heter Maria.Foto: colourbox

Ack, ack, Akavia. När företag och fackförbund får ta sig hur nippriga namn som helst, borde också privatpersoner ha fritt val.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

För drygt tio år sedan bildade handels- och industritjänstemännen ett gemensamt fackförbund, det största i Sverige. De valde det kaxiga namnet Unionen, som om de hade fackmonopol.

Kommunaltjänstemännen i SKTF omvandlade sig till Vision. Som om offentlig sektor behöver fler utopiska drömmare och inte handfasta handläggare som ser verkligheten här och nu.

Union och Vision går åtminstone att uttala. Värre är det med senaste offret för nynamnsjukan - Akavia. Det uppstår när Jusek - facket för jurister, samhälls- och systemvetare samt ekonomer - slår sig samman med Civilekonomerna.

Civilekonomerna ryms utmärkt i förkortningen i Jusek. Men av prestigeskäl vill ingen bli uppslukad. Därav Akavia.

Det går att förstå, med viss ansträngning. Aka-delen talar om att det är akademiker och via är den latinska vägen. Men så ska det inte uttalas, på hemsidan finns en ljudanvisning. Långt, betonat a i andra stavelsen på det sätt statliga Swedavia (flygplatsbolaget) oftast uttalas, trots att det stavas på engelska.

Svevia är däremot gamla Vägverket produktion.

Land of Legends inte längre i Ljungby

Fack och företag får kalla sig vad fjomp de vill, så länge de inte kan förväxlas med andra fånar - då sätter Patent- och registreringsverket stopp för varumärkesintrång. 

Sålunda får inte det skattefinansierade Berättarnätverket Kronoberg, som driver Sagomuseet i Ljungby, inte längre kalla sina verksamheter för ”Land of Legends”. Ett hotell med vattenpark i Antalya hade redan registrerat varumärket.

Engelska, låtsaslatin och storslagenhet är trenden. Priset tas möjligen av Vy, som är ny ägare av Flygbussarna. Vy, det är gamla NSB, Norges Statsbaner - motsvarigheten till SJ. 

Vanliga människor får dock inte för egen eller sina barns räkning vara lika fantasifulla. Nya efternamn och alla förnamn prövas av Skatteverket, negativa beslut kan överklagas i förvaltningsdomstolarna.

Normkritik mot kön, inte mot kristendom

Namnlagen från 2017 är skriande samtida. Å ena sidan är det viktigt att namnet inte väcker anstöt, inte kan åsamka bäraren obehag eller ”av någon annan anledning är olämpligt som förnamn”. Å andra sidan ser regeringen ”med tillfredsställelse” på att könskonträra namn godtas. 

Mamma Björn ska alltså inte omedelbart förstås som en hona i familjen ursidae eller en sagofigur. 

Häromdagen meddelade förvaltningsrätten i Uppsala att den i likhet med Skatteverket inte godkänner att barn får heta Lucifer. Föräldrarna menar att det betyder ljusbringaren. I yazidiernas tro är han en försonad ängel. Men rätten associerar på kristet vis till satan och säger nej, 

All normkritik är tydligen inte av godo.

För all del. Men 118 personer bär redan namnet, och har inte tagit bort det trots att det bara kostar 250 kronor. Vad anstöt anbelangar kan man tänka sig att det är värre för de 475 personer som heter Jihad i förnamn.

Att statliga myndigheter alls ska godkänna namn är märkligt, och godtyckligt blir det. Men numera kan man må som en Prins, det har Högsta förvaltningsrätten fastslagit. 

Fler borde få fatta egna namnbeslut. Men Akavia, alltså. 

Hade det inte varit bättre att låta förbundstidningen inspirera och kalla sig Karriäristerna?