Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

I stället för kamelfarm - kommunala grönsaker

Kommunala kor blir allt fler. Och en del kommuner ger sig in i grönsaksbranschen, som Göteborg och Munkedal. Politiker och tjänstemän bör använda sin arbetstid till alla riktiga problem, inte leka bönder.
Foto: GUNLÖG ANDRéN / GUNLÖG ANDRéN

De kommunala korna blir fler i hela landet. Göteborgs kommun anställer en grönsaksodlare. Det är ohållbart när socialtjänst och skola knäar. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Arma Angeredsområdet i Göteborg. Knappt hade man blivit av med ”integrationsprojektet” med kamelfarm förrän man blir med kommunal grönsaksodlare.

Modellodling på Angereds gård heter projektet. På en gammal kalvhage ska man odla i 40 bäddar, 20 gånger 0.75 meter. Grönsakerna ska levereras till kommunala skolor och äldreboenden i närområdet.

Skattebetalarna ska få svar på frågan: ”Är det bättre för Göteborgs Stad att avlöna en odlare och själv producera grönsaker på Modellodlingen, i stället för att köpa in grönsaker från en extern leverantör?”

Få göteborgare hade kommit på att undra. Klart det blir billigare att köpa av proffs.

Göteborg låter tomma Gårdstensskolan förfalla, rivning kostar

Inte långt därifrån står Gårdstensskolan tom, mitt i centrum. Kommunen har inte råd att riva. Visst kostar det otroligt mycket mer att ta bort den utdömda skolan än att ploja med paprika och pumpa - men prioriteringen är prillig.

Angeredsområdet är ett av dem i Sverige som har störst problem med otrygghet, med unga kriminella och låga skolresultat. En övergiven förfallen skola drar lätt till sig busliv, och är definitivt ett tecken till invånarna om att stadens styrande knappt bryr sig.

Mot hjälper inte några närodlade tomater.

Örebro har pengar till kor och får men inte gräsklippning

Men Göteborg är inte ensamt om att ägna mycket arbetstid åt förstudier, konferenser och projekt för närproducerat.

Örebro har stadsdelar med svåra problem. Örebro har även runt 320 nötdjur och 200 får som ska hålla betesmarker öppna. Just nu pågår rasbyte, från Highland Cattle till Hereford. Det har krävt sin tankemöda.

Djuren ingår i ett arbetsmarknadsprojekt, där mellan 40 och 80 personer antas komma närmre ett vanligt jobb. Det talas om integration och grön rehab.

Samtidigt beklagar Örebro att kommunen inte har råd att klippa gräsmattor i önskvärd omfattning. (Texten är från 2017, men den senaste i ärendet.) Då var vi där igen; man låter miljön där många människor rör sig förslummas. Det signalerar inte biologisk mångfald utan likgiltighet. 

De välbetade markerna ses inte av lika många, även om där görs naturguidningar emellanåt.

Ludvika avvecklar sin dyra kommunala kor

Borlänge är också bekant för socialt bekymmersamma förhållanden. Kommunen håller sig med 105 kor, varav 25-35 årligen levereras för tillagning i kostservicens kök.

Härjedalens kommun har valt att köpa kor, betala bönder för att sköta dem fram till slakt. Sedan tar kommunen hand om allt kött vilket påstås vara bra för kockarnas kreativitet.

Kommunala kor och grönsaker finns redan på fler håll. Ytterligare är på väg. Men Ludvika håller på att avveckla, trots att man har broschyrer om hur fantastiskt lyckat det är. Den nya majoriteten tycker inte det är värt 1,8 miljoner kronor om året när budget måste krympa med 22.

Fokusera på funktionella analfabeter och små kriminella

Det kostar inte särskilt mycket i synliga belopp när kommunerna leker lantbrukare. Men det går åt många arbetstimmar och energi.

Politiker och tjänstemän måste fokusera. Varje pojke som knappt kan läsa och tidigt blir kriminell kommer att kosta det offentliga många miljoner; plus omätbar otrygghet, smärta och uppgivenhet hos dem som blir offer. 

De pojkarna är väldigt många. Antalet barn under 15 år som anmäls för våldsbrott ökar kraftigt. Varje arbetstimma som läggs på dem i stället för kor är hållbart använd.


Läs mer: Hellre poliser än kameler i förorten 

Straffa slösaktiga kommunpampar