Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin Siwe

Hellre poliser än kameler i förorten

Det är inte kameler och bärodlingar i skogen som kan lyfta Angered. Det är fortsatta polisinsatser mot kriminella gäng.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Några gånger om året kan man läsa artikeln om att Kamelcenter i Angered kommit ännu ett steg närmare att bli verklighet. I våras fick entusiasterna bakom idén att föda upp dromedarer, kameler, alpackor och lamor i nordöstra Göteborg 200 000 kronor av Region Västra Götaland för att vidareutveckla förslaget och söka bygglov.

Man kan undra varför. Men det är en struntsumma i jämförelse med vad som lagts i olika projekt under samlingsnamnet Utveckling Nordost de senaste åren. Det EU-projektet gick loss på 123 miljoner kronor, skattemedel varav 40 procent har vänt i Bryssel.


Projektet skulle ge 220 jobb. När revisionsföretaget PwC utvärderade räknade man hem 123, varav 54 var i företag. Inte direkt imponerande. Men 13,9 miljoner kronor för kommunikationsinsatser gav i alla 600 lajks på Facebook, några filmer på Youtube med folk från förorten, 30 pressutskick och 225 inslag i massmedierna, som till 96,5 procent var positiva eller neutrala.

Där har vi ett litet samhällsproblem. Vi journalister tenderar att vara okritiskt vänliga när entusiastiska projektledare säger integration, ekologi, social hållbarhet, jämställdhet, interkulturell, kultur, sammanhållning, trygghet och anställningar i sin glödande presentation.

När inte ens medierna är kritiska: hur ska då politiker våga ifrågasätta sina tjänstemän och sig själva? Och tordas dissa de oavlönade eldsjälarna från de nya folkrörelserna?


Så rullar projektsamhället vidare. Trots att de så ofta projektbehandlade invånarna i utsatta stadsdelar är trötta på allt väsen för ingenting, där de ibland känner sig som exotiska djur i bur när studiebesöken kommer. Men cirkusen fortsätter, för i föreningsledningarna finns folk som vet att här finns pengar att hämta. I löner och bidrag, som alltid kommer till nytta på något sätt.

Redan i själva projektet Utveckling Nordost betalade man för utvecklingen av nästa - Stadsland. Enligt förstudien ligger framtiden för Angered, Bergsjön, Hjällbo och de andra stadsdelarna i område i att odla. Skogsträdgårdar är den stora grejen - det som man hellre benämner på engelska; Agroforestry.


13-15 november i år hålls det stor kongress om saken i evenemangsstaden Göteborg. Apropå evenemang, stadsdelarna ska även satsa på ekoturism. I Bergsjön finns uthyrningsrum, 200 gäster i fjol, och en stadsvandringsslinga. Nyss hölls en baklavakurs. 

Men skogsträdgårdar är den stora grejen. På något sätt ska det ge kommersiellt företagande. Oklart hur. För om man odlar jordgubbar, örter, sallader, äpplen och annat i skogen med allemansrätt - då får man räkna med att naturvandrarna förser sig. Såväl människor som djur.

Stadsland vill samarbeta utomlands. Med Seattle, Shanghai, Vancouver, Bristol och London. Visst, och fly me too the moon.

Invånare i bostadsområden med hög arbetslöshet och dåliga skolresultat kan bli hjälpta av större offentliga insatser. Men då handlar det om att göra polisens bekämpning av de kriminella gängen - som skjuter och spränger som aldrig förr - permanent. Då handlar det om att locka dugliga lärare med höga löner.

Projektsamhället är som en kamelspark mot dem som behöver stöd från ett starkt samhälle.