Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin Siwe

Här vill politikerna slösa ännu mer

Roko Kursar (L) kräver att skattebetalarna ska ta notan för en kroglunch i veckan för ”årsrika” på äldreboende.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Varför inte en plankstek på Malmöklassikern Mando, som öppnade 1966?
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Trots att kommunerna står inför ekonomiska bekymmer lovar många partier nya utgifter. Välj partier som värnar kärnverksamheten.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Liberalerna har högst snittålder bland kandidaterna till kommunfullmäktigen runtom i landet. Var tredje är 70 år gammal eller mer. 

Fast Liberalerna säger inte gammal, inte ens äldre. ”Årsrik” är favoritordet.

I Malmö vänder sig partiet till väljarna på äldreboenden. De ska få gratis lunch på restaurang på stan en gång i veckan.

En mycket märklig idé. Det finns inget som hindrar de boende att hoppa över måltiden på hemmet och bege sig till krogen i dag. De fysiskt pigga kan åka kollektivt, övriga kan ta färdtjänst eller få skjuts av vänner.

Liberalernas toppnamn Roko Kursar motiverar i Sydsvenskan med att man själv ska kunna välja. Det går redan i dag, men man får ta notan själv. Som alla andra medborgare. Vilket är rätt och rimligt.

I kampen om duglig personal kommer villkoren att behöva förbättras

I småländska Mönsterås vill KD garantera att alla över 85 år får äldreboende när de vill, utan biståndsprövning. I värmländska Torsby lovar De Oberoende samma sak. 

Men det är inte realistiskt. Det behövs fler äldreboenden i nästan överallt i Sverige eftersom människor lever längre, och länge med skröplighet. 

Det kostar att bygga ut, men det måste göras. Men att också lova att äldre som klarar sig hemma, men kanske känner sig ensamma och trötta på att fixa mat, ska få plats bara på grund av födelsedatum blir dyrt. 

Socialdemokraterna i Karlskrona lovar gratis frukost till alla grundskoleelever. 

Det är oaptitligt. Först och främst för att de är föräldrarnas ansvar att se till att det finns morgonmat. Dels för att det kommer att leda till matsvinn.

I skolor i utanförskapsområden kan det finnas skäl att fixa frukost. Men det bör vara rektor som bestämmer om behovet finns. Inte politikerna.

Vänsterpartiet i Solna ägnar sig åt social ingenjörskonst på mikronivå och förespråkar ekonomiskt och praktiskt stöd för äldre som flyttar till en mindre lägenhet.

Det är förstås utmärkt om det blir fler hus och stora ledigheter tillgängliga för flerbarnsfamiljer. Men att kommunen ska agera flyttfirma, eller hyra in en, är att utvidga verksamheten för långt.

I Umeå kräver MP att kommunen ska stå för undervisningen i körkortsteori för människor med kognitiv funktionsnedsättning, eftersom det är kostsamt för individerna i dag. 

Många vanlisar betalar också fett för att till slut klara teorin. Ska de också få kompensation?

Centern i Borgholm på Öland lovar högre bidrag till vägföreningarna. Moderaterna i Vellinge kulturgaranti för äldre. Och tillbaka i Mönsterås vill SD ha ett kallbadhus. 

Vilja, oh vilja. Jag önskar att kommunpolitikerna koncentrerade sig på det som de har lagstadgat ansvar för. Sådant som äldreomsorg, hemtjänst, skola, underhåll av ledningar, gator och vägar. Det brister på många håll.

Framöver måste kommunerna l lägga stora belopp på att höja personalens kompetens. Många invandrare som förtjänstfullt arbetar i förskola och omsorg måste bli bättre på svenska. Fler barnskötare uppgraderas till förskollärare och lärare till speciallärare.

I kampen om duglig personal kommer också villkoren att behöva förbättras.

Då duger det inte att lägga politisk energi och skattepengar på krogluncher, fria frukostar till alla, höjda föreningsbidrag och andra fritt flödande fantasier.