Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin Siwe

Hanteringen av Preemraff är ovärdig en rättsstat

LYSEKIL. Preem vill bygga ett nytt raffinaderi där. Utsläppen kommer att öka -just där, men leder till global minskning.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
ISABELLA LÖVIN. Klimatministern meddelade i augusti att regeringen tar över prövningen av om Preem ska få tillstånd. Mark- och miljööverdomstolen får inte besluta, bara avge yttrande.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringens hantering av Preems raffinaderiplaner i Lysekil är ett prima exempel på hur det inte bör gå till i en rättstat.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Den 10 mars inleder Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) sin tre dagar långa huvudförhandling om Preems planer på ett nytt raffinaderi i Lysekil. På plats.

På sociala medier sprids uppmaningar om att åka dit och protestera. Fältbiologerna erbjuder barn och unga mellan 6 och 26 år fri resa dit. Medlemskapet är gratis.

På Medborgarplatsen i Stockholm vill Rädda Barnens ungdomsförbund, Skiftet, Extinction Rebellion och flera politiska ungdomsförbund demonstrera sin avsky mot projektet.

Inget fel i det. Men det blir som ytterligare en spegel i den förvirrande skenprocess som nu utspelas. För domstolen - den högsta på sitt område - kommer inte att fatta något beslut när förhandlingarna är avslutade. Bara avge ett yttrande.

I augusti i fjol klampade nämligen regeringen in och meddelade att den tar över laglighetsprövningen.

Preem-agerandet påminner Polen och Ungern 

När regeringarna i Polen och Ungern ägnar sig åt sådant protesterar Sverige, och EU, högljutt. Men när den svenska regeringen gör det samma är det ädelt och fint, det är för klimatet. 

Också alla de som vill stoppa Preems nya raffinaderi borde oroas av detta. Om godtyckliga regeringsingripande i domstolsärenden accepteras en gång blir det lätt en vana.

Än så länge är det bara Moderaterna som envist kritiserar regeringen. M har gjort KU-anmälan, debatterat med klimat- och vice statsministern Isabella Lövin (MP) i riksdagen och skrivit artiklar. 

Regeringen har inte visat någon förståelse för rättstatssargumenten, bara beklagat att beslutet om att ta över prövningen kom lite sent. Lagen som ger möjligheten säger att regeringen måste ge besked ”omedelbart”.

Men Lövin och Löfven var allt annat än snabba. Man lät mark- och miljödomstolen I Vänersborg hålla förhandlingar, i november 2018 gav den 15-miljardersprojektet grönt ljus.

Överklaganden vällde in till Mark- och miljööverdomstolen, som juni i fjol meddelade att man tar upp ärendet. Sen var det uppenbarligen semester i regeringskansliet. 23 augusti kom beskedet att regeringen tar över.

Omedelbart? Inte ens för en sengångare.

Isabella Lövin påpekar att regeringar tagit över miljöprövningar förr: Förbifart Stockholm, kärnbränsleförvaret i Östhammar, farleden till Södertälje.

Det kan också tyckas märkligt. För i de fallen är det staten i olika former som står för projekten och rimligen borde ha gjort all miljö- och klimatprövning så väl att överklaganden med lätt och varm hand kan ligga där de bör - hos domstolen.

Preemraff globalt klimatsmart

Men nya Preemraff är en privat satsning, och en regering som behandlar företag på detta vis kan verka avskräckande på investeringsviljan. 

Om man ser på Sverige som ett land i en globaliserad värld där det viktiga är att minska de totala utsläppen är det nya raffinaderiet en sådan innovativ miljösatsning som Sverige annars skryter med. 

Men sluter man sig som länsstyrelsen i bubblan Västra Götaland blir effekten förstås en annan.  Där fördubblas koldioxidutsläppet från raffinaderiet till 3,4 miljoner ton om året. 

Även om förnuftet skulle segra i regeringen - och Preem få ett ja - har agerandet varit olyckligt. Doften av godtyckligt envälde är aldrig angenäm.