Malin Siwe

Gratis frukost på skoltid är inte vad elever behöver

S i Botkyrka vill ha obligatorisk skolfrukost. Det finns smartare sätt att leva upp till kommunens slogan ”långt ifrån lagom”.l
Foto: Botkyrka kommuns grafiska handledning
På Arla-prisade Guteskolan i Visby får eleverna gratis frukost efter morgonens rörelsepass. Kostnaden är 15 kronor per portion.,
Foto: KAROLINA OLSON HAGLUND
Klassrummet får alternera som frukostrum när första lektionen innehåller ätande.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

I Botkyrka går S till val på obligatorisk frukost i skolan. Det är viktigare med andlig spis i form av tryckta läroböcker.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Livsmedelsjätten Arla, ibland dold bakom avsändaren Mjölkfrämjandet, har propagerat för gratis skolfrukostar för elever i mer än tjugo år. Inte undra på det, företaget säljer mycket av det som hamnar på buffén: mjölk, yoghurt, keso, ost, juice och matfett.

I början på 2000-talet hängde en hel del kommuner på. I var tredje kommun fanns någon eller fler skolor som serverade morgonmat. Ibland gratis, ibland för en femma eller tia.

När eleverna hade mat i magen skulle skolresultaten lyfta, var tanken. Så blev inte fallet. Tvärtom föll de. Och ganska få elever valde att äta frukost skolan före första lektion.

Ibland var det en tiondel som åt, på enstaka håll nästan hälften - fast då inte varje dag utan någon gång ibland. Serveringarna upphörde på de flesta håll. 

Men Arla ger sig inte. Man delar ut priset Guldkon för ”Frukostlyftet”. I fjol gick det till privata Guteskolan i Visby, Där serveras ägg, gröt och mackor under dagens första vanliga lektion. Innan dess har eleverna från förskoleklass till nian haft ett rörelsepass på 45 minuter.

För att orka med det kan man nog ha behövt äta en första frukost hemma.

Gymnasieeleverna på Gute har dock inte tvångsfrukost, de erbjuds gratis måltiden - men före skoltid.

Om skolor alls ska ge sig in i frukostbranschen är det rimligt att schemalagd tid inte äts upp. 

Att läraren sätter på Rapport medan eleverna mumsar innebär inte att de fått en SO-lektion.

Arla delar inte bara ut priser. De bedriver frukostprojekt också. I Botkyrka sponsrade man två skolor som under våren 2018 serverade mat under första lektionen. Socialdemokraterna i kommunen blev helt sålda. 

I sin nya vision för skolan skriver S att de vill ”ha obligatorisk frukost i skolan”. I DN förklarar kommunalrådet Ebba Östlin, som styr med KD, L, C och MP:

”Det finns tydliga klasskillnader – om man har råd att köpa frukost eller inte och vilken sorts frukost man har pengar till. Sockerrika varor är billigare.”

Visst finns det elever vars föräldrar inte prioriterar att barnen äter frukost. För att de har dålig ekonomi, eller kommer från länder med mindre mättande frukostideal. Det kan finnas skolor där gratis frukost - före lektionstid - är en rimlig satsning.

Men det viktigaste för eleverna är ändå att skaffa sig kunskaper, inte minst att lära sig läsa ordentligt. Då behövs läroböcker, och det är ont om i många svenska skolor. 

Femton kronor per frukostportion - för de pengarna kan man köpa många tryckta läroböcker till stöd för eleverna och deras föräldrar.

Skolor lägger stora summor på digitalt lärande, som funkar halvdant, och relativt lite på det som verkligen hjälper - tryckta böcker där fakta sätts i sammanhang. 

Regeringens utredare Gustav Fridolin vill se förändring och föreslår att elevers rätt till tryckta läroböcker ska lagfästas.

På Guteskolan lägger man 15 kronor per elev och dag för frukost. Det lär knappast bli billigare i Botkyrka.

För de pengarna kan man köpa många läroböcker. 

Det är något att tänka på även för alla de privata och kommunala gymnasier som nu kastat in gratis frukost i kampen om elever. Matintaget är dock frivilligt, så elevvalet att sova längre eller fixa sig tipptopp kvarstår. 

Kunskaper består, glädjen över skolfrukost förgår. Utom för Arlas ägare.