Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Gör mer för att minska självmord på spåren

Foto: / HENRIK ISAKSSON/IBL

Trafikverket investerar hundratals miljoner för att förhindra självmord på järnvägsspåren. Samtidigt betalar man ersättning till efterlevande. Den gamla lagen bör rivas upp.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

1856 invigdes två viktiga järnvägssträckor i Sverige: Lund-Malmö och Göteborg-Jonsered. Därefter gick utbyggnaden i rekordfart. 

Åtta år senare gick tågen från huvudstaden till Malmö. Resan som hade tagit åtta dygn med häst och vagn klarades av på 19 timmar. Fantastiskt. Men samtidigt främmande och förmodligen farligt, tänkte de styrande. Därför måste de som drabbas av olyckor på grund av nymodigheten få ersättning. 

Rälsen drogs fram över marker där kreatur gick på lösbete, spåren korsade landsvägar och stigar. Klart det skulle bli kollisioner och då fann riksdagen det lämpligt att järnvägsbolagen skulle hållas strikt ansvariga.

Detta gäller än i dag trots att får, grisar och kor inte längre strövar fritt i skogar och på ostängslade ängen. Det kan jämföras med hund- och kattägare som har strikt ansvar för sina älsklingar. River Rafsan barn på lekplatsen får matte stå för läkarnota och eventuell ersättning för missprydande ärr.

Rusar Båtsman ut på vägen och orsakar en bilolycka är det husse som får betala ersättningar och skadestånd till bilist och passagerare. Detta trots att bil och buss är mycket senare masstransportmedel. Och det är en rimlig ordning.

Men den gäller som sagt inte på spåren. I fjol betalade Trafikverket ut ersättning för 80 hundar, 46 kreatur och 858 renar. Beloppen varierar. En blandrashund ger 2 000 kronor. En duktig jakthund med snygg stamtavla ersattes i fjol med nära 34 000 kronor.

De påkörda renarna kostar skattebetalarna strax under 4 000 kronor styck. Totalt är djurbeloppet i statsbudgetsammanhang en fjärt i universum - 4,5 miljoner kronor i fjol.

Ändå är lagstiftningen olycklig. Det historiska argumentet om olycksframkallande intrång gäller förvisso fortfarande rennäringen, och därför bör renar ersättas. Men när det kommer till husdjuren och kritter bör ägarens ansvar betonas.

Ersättning diskuteras i nätgrupper om självmord

Resonemanget om järnvägens strikta ansvar gäller också människor och det får ibland ledsamma konsekvenser. Mellan 60 och 90 människor väljer att avsluta sina liv på järnvägsspåren varje år; det är drygt 5 procent av självmorden. Det är en tragedi för de anhöriga, ett trauma för lokförarna och medför stora förseningar. I snitt ger en personpåkörning, som det heter på trafiksvenska, en försening på 450 minuter. 

Ytterligare ett tjugotal människor dör i vad som bedöms vara olyckor på spåren. Men den absoluta merparten är alltså suicider. Trafikverket står för begravningskostnader, i normalfallet 25 000 kronor, och ideell ersättning till nära anhöriga om 40 000 kronor.

Också det är en struntsumma för staten - 3,4 miljoner kronor i fjol. Men ersättningen tas med jämna mellanrum upp i diskussionsforum på nätet som behandlar självmord. Järnvägen rekommenderas som metod eftersom man då i alla fall inte knäcker de anhörigas ekonomi - också.

Trafikverket gör rätt i att försöka bekämpa självmorden, med stängsel och kameraövervakning. Men det är också dags att modernisera järnvägstrafiklagen så att tågen inte längre ses som ett farligt och främmande element i landskapet och livet. Inte för att det sparar så mycket pengar, men för att det kan rädda liv. 

HJÄLP FINNS ATT FÅ

Har du tankar om självmord, här finns hjälp att få.

 

Mind - Självmordslinjen

 

Här kan du chatta eller ringa till om du har frågor och funderingar

 

www.mind.se

 

Nationella hjälplinjen

 

Ring 0771-22 00 60. Alla dagar 13-22

 

Jourhavande medmänniska

 

Tel: 08-702 16 80. Alla dagar 21-06.

 

www.jourhavande-medmanniska.se

 

BRIS vuxentelefon

 

Tel: 077-150 50 50. Måndag-fredag, 09-12

 

BRIS – Barnens hjälptelefon

 

Tel: 116 111.

 

Aktuella öppettider på www.bris.se

 

Svenska kyrkan

 

Svenska kyrkan har jourhavande präster man kan prata med alla dagar mellan kl 21-06.

 

Ring 112 och be om att bli kopplad.

 

SPES telefonjour

 

Tel: 08-34 58 73. Alla dagar 19-22.

 

SPES telefonjour finns för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv.

Läs även: 

Förhindra självmorden 

Järnvägskaoset måste styras upp