Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin Siwe

Galna syskonlöften ger ännu mer stress i förskolan

Foto: famveldman - stock.adobe.com / 108994186
Foto: ROBBAN ANDERSSON
LAGOM ÄR BÄST. Långa förskoledagar för storasyskon stressar både dem, och den redan ansträngda personalen.

Sju av tio för förskollärare blir stressade av ljud. Men frågan är om inte politiska beslut stressar mer - som att ge barn till föräldralediga längre vistelsetid.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Audionomen Sofie Fredriksson har undersökt kvinnors ljudmiljö i sin doktorsavhandling. Förskollärarna sticker ut, sju av tio säger sig lätt bli stressade av ljud. 

Men arbetet på förskolan innehåller en mängd andra påfrestande inslag, som gör att förskollärare och barnskötare har sjuktal långt över snittet. Som att det saknas utbildade kolleger, är svårt att få tag på vikarier och att barngrupperna inte krympt hela vägen till Stefan Löfvens vallöfte i Almedalen om ett tak på 15 barn.

Ovanpå det är lokalpolitikerna i allt fler kommuner närmast fanatiskt troende på förskolans förädlande kraft. Eller sugna på att vinna bortskämda vuxnas röster.

Heltid för storasyskon i Stockholm

I Stockholms stad har det rödgrönarosa styret infört rätt till barnomsorg på heltid för äldre syskon när en förälder är hemma med nykomlingen. 78 procent av familjerna har nappat.

Det är ekonomiskt vansinne. Först betalar staten knappt 80 procent av hemmaförälderns lön i ersättning, och arbetsgivaren täcker i de flesta fall upp tio procent till. 

Därutöver erbjuds alltså förskola på heltid, där avgiften knappt täcker en tiondel av kostnaden. En förskoleplats kostar ofta en bra bit över 100 000 kronor.

Förskollärarna inte förtjusta

Förskollärarna i Stockholm är inte förtjusta. 908 av 2 700 svarade på Liberalernas enkät om vad de tycker om heltidsrätten. 89 procent tyckte den var dum. Att beslutet ser till föräldrarnas behov mer än barnens. 

Här ska sägas att borgerliga i huvudstaden inte är restriktiva själva. Under deras styre rådde rätt till 30 timmar för äldre syskon.

Men för skolborgarrådet Olle Burell (S) är inte det nog. Han tar till den tunga moralkanonen i Vårt Kungsholmen: "I framtiden kommer man att titta tillbaka på hur barn diskriminerades i Sverige när man gjorde skillnad på barn med eller utan småsyskon."

Jag har svårt att tänka mig en sådan diskussion. Och om den utbryter blir den snarast den motsatta. Varför såg kommunen till att jag var tvungen att vara så lång tid varje dag i den skrikiga och stressiga miljön i stället för att få vara hemma?

Flesta kommuner har förståndet i behåll

Ännu ägnar sig en majoritet, runt 240 av 290 kommuner, åt det Burell kallar diskriminering. De håller sig till lagens minikrav om 15 timmar i veckan för storasyskon. Därmed får de träffa kompisar och får del av den mer strukturerade verksamheten som i regel bedrivs mellan 9 och 14. Ofta läggs de 15 timmarna ut över tre dagar, för att det ska bli mindre skynda fram och tillbaka för föräldern.

Dessvärre ansluter sig allt fler kommuner till bjussighetslinjer. Och det trots att de har långa köer till barnomsorgen. Före jul rapporterades om jätteköer till valda förskolor i Linköping, men inte tog politikerna tillbaka sitt 20-timmarsbeslut för det. Det infördes 1 februari. Utan budgettillskott.

Förskoleupproren sprider sig

Än värre är det i Eskilstuna. Inga nya pengar till förskolan, trots beslut om 25 timmar, enligt Kommunalarbetaren. Och köer. Samt personaluppror. Och dystra reportage i ekururien.se.

Förskolan är viktig. Också för storasyskon. Men hellre färre och kvalitativa timmar med någorlunda nöjd personal än långa dagar med vilsna inhoppare för frustrerade stressjukskrivna. Någon måtta på curling av småbarnsföräldrar får det vara.


Läs också: Maxa förskolan är inte optimalt

Stå emot skrikiga (tvilling)föräldrar