Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Fyll städerna med elever när butiksdöden drar fram

Inför senaste julen hoppades kommunen locka folk till Lilla torg i Kristianstad med en snögubbe för 12 000 kronor. Men butiksdöden fortsatte skörda offer.Foto: JENS CHRISTIAN
En av många dystra bilder från Kristianstad där sammanslutningen Handelsstaden i dagarna byter namn till Kristianstad City.Foto: JENS CHRISTIAN / KVP
Kristianstad skyr tomma skyltfönster. En del fylls med konst. 7-11 september är det dags igen, det kallas City Art Weekend.Foto: JENS CHRISTIAN / KVP

KRISTIANSTAD. Som i så många kommuner är den trevliga stadskärnan är närmast tom en söndag, folklivet finns på köptemplet C4. När butiker dör ut skulle några kunna bli skolor så att eleverna ger liv och trygghet åt city.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Jag strosar Östra och Västra Storgatan upp och ned, Östra och Västra Vallgatan, boulevarderna och tvärgatorna i söndagssolen. 

Tänker att Christian IV valde ett märkligt läge för en stad 1614 på Allön i Helgeåns översvämningsområde. Men tjustig blev den innanför fästningsmurar och vallgrav. Och när svenskarna tagit över blev stan än mer militär.

Många hus har skyltar som berättar när de byggdes och en del om vilka som bott där. Stanisław I Leszczyński, Polens avsatte kung residerade på Västra Storgatan 39 på 1710-talet.

Samma årtionde fanns Ukrainas statschef Filip Orlik på Östra Storgatan i tre år.

De skyltarna sitter diskret på husväggarna. Desto synligare är anslagen i fönstren om 70 procent på kameror och stativ för att butiken ska stänga. 60 procent på alla kläder av samma skäl. Andra skyltfönster gapar tomma.

I februari skrev Kristianstadsbladet att Conditori Boulevard ska stänga. Helené Lundin, en av ägarna, sa att folk inte passerar förbi längre:

”De som kommer från Lilla Torg svänger ofta av vid Hesslegatan och går vidare förbi MQ där butikerna finns.”

Sedan dess har också MQ försvunnit. H&M packade ihop förra hösten

Sedan dess har också MQ försvunnit. H&M packade ihop förra hösten.

Handlarna och serveringarna skyller till en del sina bekymmer på p-avgifterna, men mest på att politikerna tillåtit bygget av köpcentrat C4 (efter danske kongen) i Hammar, tre kilometer från stan.

Politikerna menar att de ändå sköt upp den så att nybyggda Galleria Boulevard, inne i stan, fick tre år på sig att skaffa stamkunder innan C4 slog upp dörrarna.

Innerstadsgallerian, som ersatte Domus, är nu nästan tom på andra våningen. Det är inte något drag i bottenplanet heller. Trots att där är öppet några timmar på söndagen, när andra cityhandlare har stängt.

Där är en annan förklaring till butiksdöden i svenska stadskärnor - öppettiderna. Medan köpcentrum har öppet till åtta på vardagkvällar och i regel sex på helger håller många cityhandlare hårt på traditionerna.

Cityhandlare helgar vilodagen, utom vid särskilda tillfällen som advent.

Butikerna stänger sex på vardagar, i bästa fall är de öppna till fyra på lördagen. Söndagar helgar de vilodagen, utom vid särskilda tillfällen, som i advent.

Inte undra på att en heltidsarbetare tar bilen dit man kan hitta de flesta affärer och dessutom slipper använda paraply när man går mellan dem. 

Andra tar bussen. Den mot Åhus och Yngsjö tömdes snabbt just vid C4.

Denna utveckling kan bara vi konsumenter stoppa, genom att handla, dricka och äta i stan, vilken den nu är. Till dess för kommunen och andra fastighetsägare försöka locka andra verksamheter till city för att skapa liv, som ger trygghet, och kanske kundunderlag.

I många städer borde fler gymnasieskolor och högskoleutbildningar kunna placeras i stadskärnan, till exempel. De flesta svenska elever och studenter har förbluffande resurser att lägga på kläder och fika.

I Kristianstad kan det bli räddningen. Högskolan med 14 000 studenter ska flytta från P6 till city om några år. 

Men det räcker inte. Du och jag måste kosta på oss att köpa i blomsteraffären i stället för att rycka en bukett i matbutiken och välja den fysiska butiken före nätshoppen, åtminstone ibland.