Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin Siwe

Förbudssveriges sura krogideal

Att sura och surra över ett antal öl på krogen går an. Men ack om glada gäster skakar rumpa - har ägaren inte danstillstånd blir det böter och serveringstillståndet hotas. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Murphy's bar i Jönköping          har problem. De tre senaste helgerna har ordningsvakten tvingats att avlägsna gäster. Inte för att de har varit berusade, utan för att de dansat. Puben har nämligen inte danstillstånd, och den vill inte ha det heller. Den är en pub med musik.

 Men när trubaduren spelar spritter det i benen på somliga, det hände när kommunens tillståndsenhet var ute på inspektion för en månad sedan. Murphy's fick en sträng anmärkning, berättar Jönköpings-Posten. Antingen får gästerna sitta vackert eller får krögaren söka danstillstånd. Något annat gives icke. Alltså åker de glada dansarna ut. För annars kan serveringstillståndet dras in. Eller kan ägaren dömas till böter.


Ägaren till Spisen          i Lund vet. I fjol höstas besökte chefen för kommunens tillståndsenhet restaurangen. Hon blev då erbjuden att gå en trappa ned och dansa. Hon ställde ägaren mot väggen direkt - du har inte danstillstånd.

 En vecka senare var polisen där och noterade att sju, åtta personer dansade. Då var det kokta fläsket stekt. Det blev åtal och fällande dom, 16 000 kronor i böter för brott mot ordningsstadgan.

Kommunala alkoholhandläggare och polisen tar danstillstånd på största allvar. Ibland är de smidiga partners, som på Gotland. För några år sedan hade sommarkrogen Burmeister missat att förnya sitt tillstånd, men polisen klappade inte igen innestället efter kvällsbesöket. Burmeister sökte och fick tillstånd beviljat dagen därpå.

 I Skellefteå var det mer kylskåp över hantering. Inför förra lönehelgen fick nattklubben Mollys veta att deras danstillstånd gått ut, men där var det inte frågan om att lösa problemet i flygande fläng. Mollys valde därför att hålla stängt den sista novemberhelgen, ett dansställe utan dans funkar inte. Nå, det blev i alla fall inte långbänk. Nu skakas det rumpa i Skellefteå igen.

Men varför alls danstillstånd? Det finns helt rimligt regler om utrymningsvägar, brandsäkerhet, maxantal personer på ytan i en offentlig lokal. Det finns krav som måste uppfyllas för alkohol- och matservering. Det borde räcka. Om sedan kroggäster gör sin bästa riverdance till irländsk folkmusik på Murphy's i Smålands Jerusalem så tar ingen skada. Och störs någon av att ett par kramdansar för intensivt och nära den egna pinten får någon lämpligen säga till. Själv.

 Förr rådde en viss moralpanik över dansbaneeländet. Och det var inte dansen som var problemet, utan andra delar av utekvällen: supandet, slagsmålet och sexet. Men nu är det själva dansen som myndigheterna slår ner på.


Så vad är problemet          med spontandans? Inget argument jag hört hittills imponerar. Någon hävdar att de som dansar mellan bord blockerar utrymningsvägarna. Men nog skulle dansörerna ändra riktning på påkarna om elden var lös. Ett annat argument är att det ofta blir bråk där det finns dansgolv. Men hallå, grejen med Murphy's och andra ställen där folk spontandansar är ju att där inte finns särskild plats för det.

 Kravet på danstillstånd bör tas bort. Det är faktiskt bättre att folk är fulla och glada än fulla och griniga.