Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Folktandvården hör inte hemma på Gothia Cup

För 15:e året i rad ger Folktandvården i Västra Götaland avgiftsfria behandlingar till spelare och tränare i Gothia Cup. Det är 15 självmål på raken.  

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Förmodligen tror Folktandvårdens ledning, politiker och tjänstemän, att det är prima PR när den mobila kliniken står parkerad vid Heden i Göteborg 16-22 juli. Öppen för alla spelare och ledare i fotbollscupen som har lockat 1 763 lag från 82 länder. 

Undersökningar och behandlingar är gratis för dem som öppnar mun där. Däremot kostar det skattemedel. Inget jättebelopp, men i en tid när offentlig sektor skriar om bristande resurser och ökande behov är det provocerande att ge utländska barn, ungdomar och vuxna avgiftsfri tandvård.

Den mobila tandvårdskliniken på Heden - med tandläkare, hygienist och sköterska samt en avbytare i reserv på hemmabänken i Angered - blir en lysande symbol för den offentliga sektorns oförmåga att prioritera. 

Det är inte den enda mobila folktandvården som finns på plats i Semestersverige. Kalmar landsting har öppen buss veckorna 28-32 på Böda Sand, megacampingen på norra Öland. I fjol kom 50 patienter i veckan, mest turister. De betalar vanlig taxa, så vuxna betalar det mesta av räkningen själva från det år de fyller 22 år. För yngre är det avgiftsfritt.

Tandvård 5 veckor på Böda Sand

De rullande käftisklinikerna är inte billiga, så i det avseendet är det inte märkligt att Kalmar jagar utsocknes patienter som ger nya inkomster på Böda Sand. Men det blir desto underligare eftersom Folktandvården där har vakanser och höga sjukskrivningstal. Grundverksamheten och dess bemanning borde komma i första hand. 

Det rullar ett antal tandvårdsbussar runtom i Sverige. Dessutom finns det enklare mobila kliniker där utrustningen körs på släpkärror för att sättas upp i skolor och på äldreboenden på småorter där Folktandvården, eller privattandläkaren, stängt den fasta mottagningen.

Ger den moderna mobilitet bättre tandhälsa och lägre kostnader? Ingen vet. När två tandläkarstudenter examinerade saken för snart 10 år fann de det "anmärkningsvärt" att bara tre av landstingen gjort en riktig utvärdering. Övriga körde på för att det kändes bra.

Själv är jag inte överraskad. Svenska skattebetalda verksamheter älskar att hänga på det senaste, särskilt om det handlar om att köpa in teknik. Kan det motiveras med honnörsfrasen "ökad tillgänglighet" släpper de flesta spärrar. Ta bara alla dessa paddor och PC som mer stört än stärkt undervisningen i skolorna. Rektorer köper in, på politikerorder eller eget initiativ, utan att fråga efter utvärderingar av apparaternas effekt på inlärningen.

Det är ju nytt ju. Gäller att hänga med sin tid. Nej, bättre upp - ligga i framkant. Driva utvecklingen framåt. Vara optimist. 

Gör kontrollerade försök i lugn takt

Naturligtvis ska någon få testa det nya, men då ska de ha utvärderare i hasorna som jämför med verksamheter som jobbar på som vanligt. Tycks tandvårdsbussar vara Grejen, då är det dags att rulla ut en eller två till - stilla och lugnt, för förutsättningarna kan vara olika.

På Gotland blev det bara ett försök med rullande tandvård. Det blev för dyrt, menade tandvårdschefen och satte stopp i slutet av 2014. 

Fler i landstingsvärlden borde knipa käft om de mobila fördelarna och sätta sig och räkna i stället. Här kan PCen passa.

 

Läs också: 

Politikernas uppdrag är att prioritera 

Gratis vård är ett hot mot de sjuka