Malin Siwe

Flerbarnstillägget är ett förklätt vårdnadsbidrag

Socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) har satt svenska och ungerska diplomater i arbete.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karl XI vagga är inte för vem som helst. Men prinsessan Estelle har legat där.
Foto: SVEN LINDWALL

Annika Strandhäll (S) måste kalibrera rökdetektorn. Är det något som osar 1930-tal så är det de svenska flerbarnstilläggen. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Jag kan inte släppa det här med Annika Strandhäll, även om det har gått två veckor sedan socialförsäkringsministern twittrade gallfeber på Ungern.

”Det som sker i Ungern är alarmerande. Nu vill Orban att fler ”äkta” ungerska barn föds. Politiken osar 30-tal och som högerpopulist behöver man skapa dimridåer för vad den här typen av politik gör med den självständighet kvinnor kämpat för”, skrev Strandhäll.

Hon följde upp med att förklara för kritiker att ”Jag kommer att jaga växande fascism och rasism både i Sverige och annorstädes även framöver. Det kan du lugnt räkna med.”

Visst kan man börja tänka på 1930-talet när politiker oroar sig för nativiteten. S-ikonerna Alva och Gunnar Myrdals bok ”Kris i befolkningsfrågan” kom ut 1934. 

Fälldin införde flerbarnstillägget 1982

Men man skulle också kunna tänka på 70-talet. De första borgerliga regeringarna i modern tid var bekymrade över de låga födelsetalen. 1 januari 1982 infördes därför ett flerbarnstillägg från kotte tre i barnbidraget. 

Eller på när statsminister Göran Persson år 2000 poserade med fem dagar gamle Samuel i famnen på Södersjukhuset och förklarade sig vara dyster över demografin och tillsatte krisgrupp.

Det är näppeligen fascistiskt eller rasistiskt att önska ökat barnafödande och vilja belöna det. I så fall skulle ju inte Annika Strandhäll kunna se sig själv i spegeln eftersom hon är ansvarig för flerbarnstillägget.

Sex barn hemma ger totalt 11 740 kronor i månaden 

Redan andra barnet ger en dusör, 150 kronor i månaden ovanpå det vanliga barnbidraget om 1 250 kronor. Trebarnsfamiljen får 730 kronor extra i månaden. Familjen med sex barn hemma kan inalles kvittera ut 11 740 kronor. I månaden. 

För de riktigt barnrika familjerna, som oftast har utrikesfödda föräldrar, gör flerbarnstilläggen det möjligt att låta kvinnan vara hemmafru. Inte riktigt vad Socialdemokraterna, eller Liberalerna, annars bruka uppmuntra. Tvärtom har de i jämställdhetens namn förkastat Kristdemokraternas förslag om vårdnadsbidrag - hör hur kvinnofällan slår igen.

Victor Orbán lovar fyrabarnsmammor skattefrihet

Den illiberale Victor Orbáns förslag går däremot ut på att locka Ungerns kvinnor att föda fler barn OCH arbeta. Han talar inte om flerbarnstillägg, utan om att den kvinna som fött fyra barn för alltid ska slippa inkomstskatt. För att bli belönad fordras alltså att mamman arbetar, ju mer desto bättre.

Jag säger inte att Sverige ska börja labba med skattefrihet. Däremot att det är dags att ta bort flerbarnstillägget.

De svenskfödda föräldrar som skaffar många barn har i regel god ekonomi, så pass att Statistiska centralbyrån talat om det tredje ”statusbarnet”. Enligt senaste räkningen har drygt en halv miljon barn två syskon, 73 procent av dem har svenskfödda föräldrar. 

När det kommer till fyra barn eller fler är de utlandsfödda föräldrarna flest. Och de har ofta dålig ekonomi, som dessutom blir långsiktigt usel när mamman arbetat oavlönat hemma med flerbarnstillägget som vårdnadsbidrag. År efter år.

Flerbarnstilläggets andel av den totala kostnaden för barnbidrag ökar stadigt. För tio år sedan var det 9 procent av utgiften. Nu handlar det om 11 procent, i fjol 3,45 miljarder. Det är pengar som kan användas bättre än som barnalstringspremie.


Läs också: Staten ska inte skapa fler hemmafruar i förorten

Att dra in barnbidraget för rika är en usel idé