Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Fixa MP på 100 dagar? Res till Tyskland!

Katharina Schulze, partiledare för Tysklands gröna parti, hade anledning att vara glad efter delstatsvalet i Bayern. Die Grüne blev näst största parti.Foto: SVEN HOPPE / AP TT NYHETSBYRÅN
Gustav Fridolin och övriga miljöpartister kan ta tåget till Tyskland om de vill se hur gröna partier vinner val.Foto: YLWA YNGVESSON

Tyska die Grünen blev störst i storstaden München i höstens val i Bayern. I mätningarna är de näst störst i riket. Framgångsreceptet är att stå i mitten.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det går inte toppen för de tyska miljöpartisterna i alla 16 förbundsländer. I lilla Saarland, knappt en miljon invånare, fick de inte plats i parlamentet senast. Inte heller i de gamla svensktrakterna Mecklenburg-Vorpommern.

Men i Daimler och Porsches hemland Baden-Württemberg - 11 miljoner - leds regeringen sedan 2011 av den gröne tidigare gymnasieläraren Winfried Kretschmann. Först styrde han en koalition med SPD, de tyska Socialdemokraterna  I valet 2016 blev hans gröna största parti och bytte partner till kristdemokratiska CDU.

Opinionssiffrorna har dippat lite för miljöpartisterna i Tysklands sydvästra hörn. Men i senaste sammanvägda mätningarna var de fortfarande störst med 28 procent. I grannstaten Bayern ryckte partiet fram till andraplatsen i valet i oktober.

Gravt gubbigt i Bayern

Det finns många förklaringar. Men jag som kollade valdebatterna i tv i slutspurten var på vippen att byta ståndpunkt i kvoteringsfrågan efter att ha lyssnat på alla de dryga herrarna som svåravbrutet pratade på som vore de Gudrun Schyman.

Tacka Teufeln för att många lockades av den som stack ut i debattsofforna; den kortfattat, muntert snärtiga statsvetaren Katharina Schulze, 33 år. Men det handlade också om politiken; om att de gröna talar miljö, kollektivtrafik, billiga bostäder och inte minst dagisutbyggnad.

På dagisfronten finns föga att hämta för MP. Men att koncentrera sig på kärnområdet miljö och klimat borde funka. Liksom att satsa på att luckra upp de regler som gör det dyrt att bygga. Visst är det vackert tänkt att varje lägenhet i varje nytt, och helst varje ombyggt, flervåningshus ska kunna användas av den som sitter i rullstol. Men det kostar multum. 

Mycket tomt och lite hus i Sverige

Lokala förordningarna om tomtens storlek i förhållande till villans grundarea gör det ofta omöjligt att förtäta gamla områden som ligger klimatsmart nära kollektivtrafik. Liksom stadsplaner som begränsar takhöjd och därmed påbyggnader.

I Tyskland är villatomten ofta är ett smalt band runt kåken. Många privatpersoner bygger sitt hus med en eller två lägenheter för uthyrning. Det ses som en investering med säker löpande intäkt, om huset inte ligger i värsta avfolkningsområdet.

Sådana är det gott om, framför allt i gamla Östtyskland lämnar unga (kvinnor) byar och mindre städer. Men också i forna Bonn-republiken töms småorterna.

Extremerna frodas i östra Tyskland

Den politiska reaktionen är olika. I öst dras folk till extremerna, till die Linke (illröd vänster med inslag av måttligt reformerade kommunister) och till AfD, Alternativ für Deutschland, vars ledande personer yttrar sig så att Jimmie Åkesson och Richard Jomshof skulle ruska på huvudet.

Men i västra Tyskland är det alltså die Grünen som lockar de missnöjda. Det gör man genom att tydligt ställa sig på mittplan. I fyra förbundsländer sitter man i regering med CDU, i fem tillsammans med bland andra SPD.

Våra regioner har inte samma stora makt som de tyska förbundsländerna. Kanske är det därför MP lokalt törs röra sig mellan blocken. Men på riksplanet har man kedjat sig vid sossarna. Det är inte listigt.

Sveriges gärdsgårdshängande gröna borde ta tåget till Tyskland - Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen. Tyvärr, det är si och så med punktligheten på spåret även där.

 

Läs även: MALIN SIWE: Tyska gröna gråter inte

PATRIK KRONQVIST: MP har sig självt att skylla för valfiaskot