Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Malin Siwe

Fas 3 slår rekord –
trots rödgröna löften

Nära 36 000 arbetslösa deltog i sysselsättningsfasen, tidigare kallad Fas 3, i februari. Nytt rekord. Men inte vad alla rödgröna väljare väntade sig.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Rekordet kommer att slås månad för månad, trots arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons hårda ord mot åtgärden i opposition. Det beror inte främst på att regeringen Löfven regerar med alliansens budget, utan på att det alltid tar enormt långt tid från beslut till resultat inom arbetsmarknadspolitiken.

Ta YA-jobben. Redan 2010 slöt IF Metall och Industriarbetsgivarna ett avtal om ungdomsanställningar där 75 procent av tiden var lärlingsjobb med lön och resten utbildning. Regeringen Reinfeldt såg fler avtal framför sig och med dem 30 000 introduktionsjobb för kvinnor och män som inte fyllt 25 år.

 

Det gick synnerligen trögt, trots allt fler branschavtal. I januari i fjol la regeringen till lockmedel; staten bjuder på arbetsgivareavgiften och ger 2 500 kronor i handledarbidrag per YA-jobb och månad.

Hur det går? Proffsoptimisten skulle skryta med att antalet deltagare ökat med 1 749 procent sedan februari i fjol. Realister påpekar att det nu handlar om 906 personer.

Regeringen Löfven har inget emot YA-jobben, och vet att ledtiderna är långa när det handlar om reguljära arbetsgivare. Ändå har man också lovat 30 000 traineejobb för unga i offentlig sektor, med andra villkor än för dagens YA-jobb.

Det är att krångliga till arbetet i onödan. Det orealistiska volymlöftet för träningsjobben fick dessutom såväl fack som kommuner och landsting protestera mot förslaget. Allra helst som de rödgröna också lovat ersätta Fas 3 med "extratjänster" där.

I den mån dessa åtgärder alls kommer på plats så lär det gå så sakta att Fas 3 kommer att finnas kvar att skälla på i nästa valrörelse också. Även utan nyval.

Härmed inte sagt att politiker inte ska lägga sig i arbetsmarknadspolitiken alls. Men det är bättre att göra små försök med nya åtgärder än att ha illusioner om stora framgångsrika program. Och det är viktigt att stoppa det som går snett, som Arbetsförmedlingen gjort med etableringslotsarna.

Ändå lanseras arbetsmarknadsförslag med stor retorik och stora siffror. Gång på gång. Nya åtgärder som liknar gamla döps om för att understryka att här tas krafttag.

Förkortningarna kommer och går: Alu, Api, 55+... I fallet med Fas 3 var det blott och bart namnet som ändrades, som om innehållet och ryktet skulle bli bättre av det.

Nu finns ett förslag om "matchningsanställningar" för 2 000 verkligt långtidsarbetslösa. MA-jobben torde bli få. Bemanningsföretagen har haft chansen att anställa dessa personer, med subvention, redan innan arbetslöshetsperioden skenat i väg.

 

Pröva går ju. Men det går minst lika bra att låta bli och låta Arbetsförmedlingen lägga kraften på arbetsuppgifter den tror mer på.

Ylva Johansson borde, liksom sin skuggminister Elisabeth Svantesson (M), ägna mindre möda åt att hitta på nya åtgärdsnamn, subventionsprocent, tids- och åldersgränser. Det gör så liten skillnad.

Politikens stora uppgift är att fundera fram ett enklare och mindre godtyckligt system för de personer, och det handlar om långt över 100 000, som dessvärre inte får arbete utan att staten skickar med pengar.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!