Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

EU:s pengaregn över öst göder korruptionen

EU-kommissionen kräver som alltid mer pengar. Men Brexit ger en chans att tänka om och dra ner bidragsutdelningen drastiskt, skriver Malin Siwe.

EU-kommissionen och parlamentarikerna måste sluta tro att medborgarnas gunst kan köpas med projektpengar. Tvärtom bidrar stödpengarna till avskydd korruption.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I vår ska EU-kommisson lägga fram förslaget om långtidsbudget för 2021-2027. I måndags krävde ordförande Jean-Claude Juncker, som vanligt, mer pengar. 

EU:s kostnader för gränsbevakning har ökat och övriga medlemstater måste täcka upp när Storbritanniens nettobidrag försvinner med Brexit. Dessutom behöver EU öka bidragen till de regioner som tappar handel, och därmed jobb, när britterna lämnar, argumenterade Juncker.

Svenska regeringen tänker kämpa emot. Det tillhör också ritualen. Från Socialdemokraterna till Moderaterna svarar politikerna "smalare och vassare" på nästan varje fråga om EU. Utom Liberalerna vars federalistiska flamma fått dem att fatta partibeslutet att EU-medborgarna ska direktvälja kommissionsordförande.

SPD:s Schulz vill ha Europas förenta stater

Knappast ett vallöfte som eldar massorna. Men inte lika långtgående som den tyske S-ordföranden Martin Schulz idé om att bilda Europas förenta stater senast år 2025. 

Så ohämmade federalister är få i offentligheten. Journalisten Per Wirtén är en av dem, men tror sig ha mängder av trosfränder i garderoberna. "Men hur ska denna möjliga men tysta majoritet kunna förvandlas till en politisk demokratirörelse?", frågade han sig på Expressens kultursida i tisdags.

Min gissning är att federalisterna är färre än de förra folkpartisterna. I nästan varje land. 

Opinionsundersökningar i olika länder visar ett starkt stöd för EU-medlemskap, men det betyder inte att man vill ge upp sin nationella självständighet. Eller att EU-kommissionen kan köpa sig stöd för maktutvidgning med gratis tågluffarkort till 20 000 tursamma 18-åringar.

Lyxiga stationer för långsamma tåg i Östeuropa

På senare år har jag rest i de nya medlemsstaterna i östra Europa. Jag har åkt tåg som masar fram i lägre hastighet än de hade på sträckorna före första världskriget. Men många av stationerna är om- och tillbyggda för miljarder, huvudsakligen EU-bidrag.

Men det är inte stationernas standard som får människor att välja det miljövänliga tåget framför bilen eller bussen. Valet avgörs av tidsvinsten. Här förlorar tågen i öst stort på nästan alla sträckor. 

EU:s bidragssystem bidrar till felprioriteringarna; pengarna ska gå till mervärde, inte basverksamhet. Och inte bara det - pengarna från Bryssel bidrar till den korruption EU säger sig vilja motverka. 

Bulgarer och rumäner protesterar mot korruption

Varje vecka går det att läsa om hur politiker kanaliserat pengar ur EU-projekt till familjens eller bekantas konton, som om inte den övriga korruptionen var illa nog. Det är sådant som får bulgarer och rumäner att protestera i tiotusentals på torgen. 

I protestantiska Europa är roffarkultur inte lika genomgående i samhället. Men här innebär projektpengarna ofta att personer med rätt kontaktnät skaffar kul arbeten åt sig och sina kompisar. I alla fall om de har förmåga att ledigt skriva jämställdhet, inkludering, hållbarhet, integration, innovativt, transnationellt och kompetenslyft i samma stycke.

Brexit ger en möjlighet att tänka om, att kraftigt skära ner de kontraproduktiva EU-bidragen. Mindre, men justare är en bättre slogan än alltid mer.

 

Läs också: MALIN SIWE: Gratis tågluffarkort är sämsta idén för EU

MALIN SIWE: Dyrbar läshjälp för EU-politiken

Sluta slösa på turistfantasier