EU har bidragit med fem miljoner kronor till en handbok med riktlinjer om hur journalister bör uttrycka sig i migrationsfrågor. Det är galet. Foto: STIG HAMMARSTEDT / PRESSENS BILD ABNEUMAYR/MMV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNEU har bidragit med fem miljoner kronor till en handbok med riktlinjer om hur journalister bör uttrycka sig i migrationsfrågor. Det är galet. Foto: STIG HAMMARSTEDT / PRESSENS BILD ABNEUMAYR/MMV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
EU har bidragit med fem miljoner kronor till en handbok med riktlinjer om hur journalister bör uttrycka sig i migrationsfrågor. Det är galet. Foto: STIG HAMMARSTEDT / PRESSENS BILD ABNEUMAYR/MMV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: STIG HAMMARSTEDT / PRESSENS BILD ABFoto: STIG HAMMARSTEDT / PRESSENS BILD AB
 Foto: STIG HAMMARSTEDT / PRESSENS BILD AB
Foto: NEUMAYR/MMV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: NEUMAYR/MMV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: NEUMAYR/MMV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Malin Siwe

EU ska inte betala för pekpinnar åt medierna

Publicerad

Att EU bidrar med pengar till en handbok för hur journalister ska rapportera om migration är vansinne. Staten och överstaten ska hålla sig långt borta från medierna.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Ledande EU-politiker har med rätta protesterat när medlemsländer som Polen och Ungern underminerar press- och yttrandefriheten. 

I Polen är det numera finansministern som utser chefer inom public service, och rapporteringen är regeringsvänlig. 

Historikern Jan Gross förhördes av åklagare i fem timmar år 2015 - brottsmisstanken var förolämpning av nationen. Gross hade hävdat att polackerna under andra världskriget dödat fler judar än nazister. Året därpå föreslog president Duda att Gross skulle fråntas sin förtjänstmedalj.

Viktor Orbáns vänner styr ungersk media

I Ungern köper personer som är lierade med premiärminister Viktor Orbán upp regionala medier. När tyska tv-kanalen RTL gjorde reportage om fotbollsstadion och järnvägen som byggs i Orbáns hemby greps och visiterades teamet av polis.

EU protesterar. Utmärkt. Fria medier är en grundsten i demokratin. Kritisk granskning av styrande politiker - och oppositionella - är nödvändigt för att förhindra dumma beslut och korruption.

Vad EU-folket däremot inte begripit är att det är lika illa att styra pressen för att den ska göra det EU håller för gott. 

Extrema muslimer samarbetspartner

EU har en pengapott som delas ut till mellanstatliga projekt som påstår sig bekämpa rasism, främlingsfientlighet, homofobi och andra former av intolerans. Man kan diskutera nyttan av dessa. Som när universitet i Leeds ska hitta motberättelser för motverka islamofobi.

Det torde gå åt fullständigt åt helvete eftersom projektet på hemsidan anger att Islamic Human Rights Commission är partner. Det är en organisation som 7 mars 2015 utsåg tidningen Charlie Hebdo till årets internationella islamofob. Det var på dagen två månader efter attentatet mot satirtidningen, där 12 personer mördades.

Den skammen må falla över Leeds, partnern står inte med i sammanfattningen av EU-ansökan. Däremot skriver radiostationerna bakom projektet "No hate speech in our media" att de ska ge ut en handbok med en etisk kod för hur journalister ska hantera migrationsfrågor. 

Ryggmärgsreflexen hos EU-tjänstemännen borde ha varit - allra helst som det är kommissariatet för juridik som hanterar pengapåsen - att säga nej. Staten och överstaten ska inte blanda sig i regelverken. Ens om det handlar om en broschyr med icke-bindande förslag. 

Flyktingvåg är no, no liksom illegal migrant

Men EIU delade ut fem miljoner kronor och nu är riktlinjerna klara.  Journalister ska inte tala om "flyktingvåg" eller "flyktingström" för det låter som naturkatastrofer man bör skydda sig mot. Inte använda begreppet "illegala" om migranter som håller sig kvar när de nekats uppehållstillstånd. 

Journalister ska - enligt handboken - även ge fan i att beskriva åren 800-1300 e. kr. som den gyllene tiden för muslimsk kultur. Det innebär ju indirekt ett påstående om att kulturen försämrats. Aja, baja.

Fem miljoner kronor är lite pengar. Men etikbidraget undergräver respekten för EU med miljarder. Det är rena presenten till alla rånationalister, av typ polska PiS och ungerska Fidesz. 

EU måste lära sig agera konsekvent i stället för känslosamt. Ännu enklare är förstås att ta bort projektbidragen helt. Då går det inte att tänka gott fast fel.

 

Läs också:

EU måste börja lyssna på sina kritiker 

Sluta slösa på turistfantasier

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag