Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Dum, dummare, dummast - här är resereglerna i EU

Lalandia i Billund och Rödby har öppet, och ser gärna svenska gäster. Men det gäller att ha bokat sex danska nätter för de flesta.Foto: SOEREN LAMBERTH / Soeren Lamberth < _
Skara sommarland har inte kunnat öppna på grund av 50-personersregeln.Foto: HENRIK JANSSON

Corona-egoismen sprider sig viralt inom EU. Regelröran stinker. Nu krävs gemensamma tag.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Alla länder i EU har sina högst egna coronastrategier, precis som avhoppade Storbritannien.

I London hävdar regeringen att deras reseavrådanslista, med krav om två veckors karantän för dem som återvänder, baseras på smittspridningsläget.

I lördags slog Storbritannien till mot Spanien, kravet på karantän återinfördes. Spanjorerna rasar. Det finns nya utbrott i Katalonien, visst. Men varför ska hela landet drabbas? På Mallorca, party-Ibiza och Kanarieöarna är läget lugnt.

Madrid önskar avgöranden region för region. Men regeringen Johnson står på sig. Spanien hamnar i kylan igen, där Sverige fortfarande befinner sig.

Men är britterna konsekventa? Icke. Absolut högst smittspridning i EU de senaste 14 dagarna har noterats i Luxemburg, 215 fall per 100 000 invånare. Ändå har furstendömet inte hamnat på svarta listan.

Danmark har laborerat med regionala rekommendationer, inte minst när det gäller Sverige. Stockholmare, gutar, folk från Västra Götaland och Norrbotten är till exempel inte välkomna fram till natten mot lördag. Att de då släpps meddelades nu på torsdagseftermiddagen.

Bara på en tur till Helsingör i tisdags fick ett fyrtiotal svenskar kalla handen.

Invånare från Blekinge, Halland och Skåne kan ta en dagstur eller minisemester på andra sidan sundet. Men många från andra godkända län har inte begripit att danskarna är petnoga med sina regler. Bara på en tur till Helsingör i tisdags fick ett fyrtiotal svenskar kalla handen.

Malin Andersson, från Katrineholm, förklarades icke-önskvärd tillsammans med maken och de två barnen. Trots att de hade med sina folkbokföringsintyg. De hade nämligen inte bokat sex övernattningar. Det är ett måste, om man inte kommer från gamla Östdanmark. Och detta dyra övernattningstvång kvarstår. 

Kravet känns inte helt logiskt. Om någon mot förmodan skulle bära smitta hinner den ju träffa fler under sex dagar än under en eller tre. 

Man anar att danskarna vill fylla Lalandias två gigantiska vattenlekplatser och Legoland. De har öppet. Tivoli också, där delas ut engångsmasker vid några av åkattraktionerna.

Här hemma håller Gröna Lund, Liseberg och Skara sommarland stängt.

Sverige bryr sig däremot inte ett skit om smitta i sina beslut. Utrikesminister Ann Linde deklarerar frankt i DN:

”Vi baserar inte vår avrådan på hur smittspridningen ser ut i ett land utan hur det påverkar rörelsefriheten.”

Är någon dum mot oss dummar vi oss tillbaka.

Är någon dum mot oss dummar vi oss tillbaka. Sålunda upphävde Sverige i dagarna avrådan för Danmark och Norge, de har ju blivit lite snällare, samt Schweiz och Tjeckien.

Men avrådan kvarstår för 14 EU-länder varav blott två - Bulgarien och Rumänien - har högre smittspridning de senaste två veckorna än vi själva.

Talet för Sverige är 34 covid-19-fall per 100 000 invånare. Nio av no-no-länderna på UD:s lista når inte ens tvåsiffrigt. 

Att ta direktflyget från Arlanda till Luxemburg är dock okej, liksom att åka till Spanien som snittar på 49.

Europa har levt med pandemin ett halvår nu. Smittspridningen har överlag avtagit. Det är dags för länderna att sluta agera som deltagare i ett corona-EM.

EU borde enas om gemensamma regler för resande, baserade på faktisk smittspridning. Gärna utifrån större regioner, utan övernattningsreglemente.

Att resa är nödvändigt för många människors välbefinnande, och för ekonomins.