Finansminister Mikael Damberg (S) måtte tro att medborgarna är lättlurade lallare som ska behandlas därefter.
Annars hade han knappast lagt fram denna presentationsbild när han berättade om vårbudgeten:
”Ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden:
• Ökad kapacitet i hälso- och sjukvården (500 mnkr)”
Alltså. Hälso- och sjukvården som bedrivs av Sveriges kommuner och regioner omsätter en god bit över 500 miljarder kronor. En promille till är inget att skryta med.
Dessutom har kommuner och regioner goda kassor att ta ur. I fjol gick de plus med 52 miljarder kronor, tack vare extra statsbidrag och ökade skatteintäkter på 25 miljarder.
Kommun- och regionpolitikerna styr för övrigt hälso- och sjukvården – det vill säga har demokratisk kontroll – oavsett om budgeten är större eller mindre.
500 miljoner kronor att dela på för 21 regioner ger för övrigt rätt få vårdplatser och sjuksköterskor.
Kungliga hov- och slottsstaten är däremot en verklig vinnare i budgeten, även om Damberg inte framhöll det.
Anslaget höjs med 38 miljoner kronor till 187 miljoner, en kompensation för förlorade entréintäkter under pandemin.
Jag hoppas innerligt att Gripsholms slott får några tio tusen för att trycka informationsblad och placera i salarna.
När inträdet är 140 kronor för vuxna är det rätt fräckt att besökarna måste köpa en broschyr för att få veta vad de ser.
Om Socialdemokraterna uppriktigt hade önskat förbättra ekonomin för pensionärer snabbt hade regeringen förhandlat och kompromissat, agerat som en ansvarig minoritetsregering.
Nåväl. Damberg gör reklam för andra duttar, till exempel 10 miljoner kronor för energieffektivisering i småhus. Det finns nästan två miljoner sådana. Hur än pengarna används är det en struntsumma.
I vårbudgeten finns två stora anslagsökningar. Migrationsverket får nära tio miljarder kronor för att ordna mottagandet av flyktingar från Ukraina. Inget att säga om det, allt kanske inte går åt. Eller så krävs mycket mer.
Det beror på hur det krigsbrottsliga Ryssland beter sig.
Nästa lika mycket avsätts för att vinna pensionärsröster genom ”garantitillägg i bostadstillägget”, som från och med augusti är tänkt att ge en halv miljon äldre 1 000 kronor mer i månaden och något mindre åt en halv miljon till.
Oppositionen kan och bör stoppa detta principvidriga förslag - även kallat ”Nooshi-tillägget” eftersom det var V:s villkor för att låta Magdalena Andersson bli statsminister.
Pensionens koppling till livsinkomst måste vara stark. Det ska ha lönat sig att arbeta.
Om Socialdemokraterna uppriktigt hade önskat förbättra ekonomin för pensionärer nu hade regeringen agerat annorlunda – förhandlat med oppositionspartier och jämkat.
Helt enkelt uppträtt som en ansvarstagande minoritetsregering bör göra för att medborgarna ska kunna planera sin ekonomi.
Men S tror sig ha hittat sin valfråga – höjda pensioner. Och förtränger att en kompromiss av något slag ändå måste till – fast då efter valet. Om S får fortsätta regera.
Det begriper väljarna. De är inte så dumma som Damberg tror.