Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malin Siwe

Det går inte att tiga ihjäl partiet Nyans

Nyans partiledare Mikail Yüksel vill att Sverige arbetar för sanktioner mot Israel.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partisymbolen är en fredsduva. Men Nyans tal om spridd islamofobi och muslimhat i Sverige leder till polarisering.
I demonstrationerna mot påstått ”LVU-missbruk”, här på Mynttorget i Stockholm, har ledande Nyanspolitiker deltagit.
Foto: Expressen TV / Expressen TV

Det är dags att granska partiet Nyans på allvar och flitigare bemöta deras påståenden och förslag. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Partiet Nyans manar till manifestation mot yttrandefriheten på Mynttorget intill riksdagen på lördag. 

Skoja bara, till ”demonstration mot Koranbränningarna” står det förstås. 

”Ta med dig en svensk och ditt ursprungslands flagga och visa ditt stöd på plats!”, står det vidare på inbjudan.

Det säger något om målgruppen - som inte är Andersson, Pettersson och Lundström och jag. 

Partiet Nyans handlar om att få svensk politik att anpassa sig efter somliga muslimers vilja. Partiledaren Mikail Yüksel kräver att samtliga polischefer som har givit Rasmus Paludan demonstrationstillstånd avskedas. 

Han är heller inte nöjd med hur svenska medier rapporterat om händelserna. Det framgår av hans Facebook:

”Stort tack till TRT, AA och al-Jazeera som uppmärksammar rasismen mot Sveriges muslimer och citerar mig i artiklarna. Uppenbart att utländska medier bryr sig mer om svenska muslimer än våra egna medier och journalister.”

TRT och AA är turkiska statliga medier, hållna på stram kurs av presidenten Erdogan. Men så uteslöts ju Mikail Yüksel panikartat från Centern 2018, när vidden av hans kontakter med de ultranationalistisk turkiska Grå Vargarna kom fram.

De turkiska statsmedierna har också rapporterat om Nyans demonstrationer mot ”LVU-missbruket”. 

Påståendena går ut på att socialtjänsten lättvindigt omhändertar muslimska barn, i värsta fall för att placera dem i fläskätande kristna hem. 

Om barn alls ska omhändertas ska de i alla fall ”garanteras en uppfostran i enlighet med hens ursprungliga kultur och religion...för att förebygga eventuell assimilering”, heter det i partiprogrammet. 

Yüksel hävdar att omhändertaganden inte ska få ske ”så länge inte omedelbar fara föreligger”. 

Ett kok stryk innebär ju inte en akut risk för livet. Men barnaga är ett brott i Sverige, och det är - och bör - vara en grund för ingripande. Även om det är en tillåten barnuppfostran i stora delar av världen. Oavsett religion.

Nyans har en rubrik om ”integration” på sin hemsida. Men i långa stycken är det segregation som gäller. Partiet önskar att ”misslyckade skolor” i förorterna ska tas över av privata utförare, helst stiftelser.

För övrigt föreslår Nyans att man ska starta aktiebolag utan något aktiekapitals alls, vilket bäddar för ekonomisk brottslighet i svindlande skala

Då tänker de på muslimska skolor. En gemensam nämnare för ledande nyanspartister är att man stöter på deras namn när sådana skolor stängs.

Vice partiordförande Liselotte ”Lotta” Slim var lärare på Römosseskolan och protesterade indirekt mot beslutet att lägga ned och direkt mot hur det skedde.

I december ifjol jublade partiet över sin rekrytering av Bashir Aman Ali, som nu ska kandidera i Stockholm. Då hade han nyss avtjänat sitt straff för ekonomisk brottslighet i en skolstiftelse och ett skolbolag. Elva miljoner kronor försvann till andra ändamål.

Domen år 2019 var på 4,5 års fängelse, men uppförandet var gott och han släpptes efter tre år.

Nu har Skolinspektionen stängt ytterligare skolor i stiftelsen han grundade, vilket Bashir Aman Ali, kommenterar i GP. 

”Det bygger på förtryck och förnedring mot muslimerna och den muslimska gruppen i Sverige”.

Inte det minsta. Det bygger på att personerna bakom skolor ska vara oförvitliga och att ekonomin ska vara i ordning. 

För övrigt föreslår Nyans att man ska få starta aktiebolag utan något aktiekapital alls, vilket skulle bädda för ekonomisk brottslighet i en svindlande skala.

Inställningen till EU? Att Turkiet ska bli medlem förstås, och Bosnien-Hercegovina.

Precis som FI! har Nyans små utsikter att klara riksdagsspärren, även om partiledare Yüksel hoppas att få över 12 procent i Malmö och på så vis komma in.

Däremot kan nog företrädare hamna i fullmäktige i några av kommunerna de ställer upp i.

I sakfrågor lär det inte innebära några större problem. Men Nyans är ännu flitigare än Rasmus Paludan med att ordna möten. Och budskapet om den svenska ”islamofobin” och hatet mot muslimer är bekymmersamt polariserande. 

Många svenskar med muslimsk bakgrund är sekulära, några är kämpande ateistiska. Somliga är shiiter med lite till övers för Turkietuppbackade sunniter. Andra är måttfulla sunni som uppskattar friheten i Sverige.

Nyans talar verkligen inte för alla muslimer, än mindre för andra minoriteter även om de säger sig vara ett parti för ”minoritetssamhället”.

Men de är duktiga på att utnyttja sociala medier, och utländska etablerade medier, för att sprida sin vrångbild av Sverige.

Därför måste andra partier, medier och opinionsbildare ta Nyans på allvar.