Malin Siwe

Det enda polisen alltid fixar är nya passkaos

Till höger. Det vanliga femåriga passet, fås för 400 kronor och hämtas efter runt sex dagar. Kruxet är att få en tid. Till vänster. Provisoriet, för 980 kronor, som ökade i fjol eftersom folk inte hann vänta i kön till vanligt pass innan de skulle resa.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Dagsbild från i måndags hos polisen i Göteborg. Första lediga tid för fotografering och det andra som krävs för nytt pass, eller id, var 2 augusti. Dock i år.
Foto: https://bokapass.nemoq.se/Booking/Booking/Index/v

Behöver du nytt pass? Kasta dig på datorn och packa för inrikes turism. Köerna är megalånga. Igen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Polisen har inte bara till uppgift att förebygga brott, ta fast, utreda och lagföra kriminella. Man har också ett viktigt serviceuppdrag: att ge tillstånd för krogar, vapen och inte minst utfärda pass.

Knappt en tiondel av anslaget till Polisen går till serviceuppgiften. Men det funkar inget vidare. År efter år kör det ihop sig med passhanteringen.

Några exempel från det nyss förflutna.

I början på maj 2018 rapporterades att folk i Skåne, Halland, Västra Götaland och Uppsala inte kunde få tider förrän i juli. Och det var åtta veckors kö på flera andra håll.

I slutet av februari 2020 gav Polisen följande råd: ”Du som inte behöver något nytt pass just nu ber vi er att vänta till hösten med att förnya sitt.

Folk förstod innebörden, trots den besynnerliga svenskan. Bara 867 000 pass expedierades det året, men så var det ju pandemi och reserestriktioner också.

I mars i fjol manade Polisen folk att vara ute i god tid. Och meddelade även:

Ska du inte ut och resa i närtid eller under 2021 kan du vänta med din ansökan eller undvika högsäsong.”

Drygt 1,3 miljoner pass framställdes. Lite färre än ett normalår.

Nu när de flesta är åtminstone dubbelvaccinerade, och många länder lättat på corona-restriktionerna kunde man tänka sig att Polisen biffat upp på passkontoren.

Det är en vital demokratisk rättighet för en medborgare att få sitt pass och med det kunna röra sig så fritt andra stater tillåter. 

Det ska självfallet gå snabbt och smidigt att få detta grundläggande dokument för medborgarskapet. 

Men icke. Läget i onsdagen 2 mars.

I Stockholms län angavs första lediga tid till 9 maj. Då fanns ett tjugotal tider i Rinkeby och ett fyrtiotal i Norrtälje. Därefter blir det lite fler, och även i Sollentuna och Solna.

Det räcker inte långt. Stockholms län har 2,4 miljoner invånare. De absolut flesta är svenska medborgare. 

I Göteborg har invånare varit upprörda. Den som försökta boka i måndags fick beskedet att första tillfälle var 2 augusti. Två dagar senare gick det dock att 19 tider efter påsk, och något fler veckorna därefter. I Åmål fanns då fyra tider - första veckan i juli.

I Skåne fanns de första två lediga tiderna 13 maj, i Helsingborg. Nästa möjlighet var att slåss om åtta platser 14 juni i Landskrona.

Polisen måste anställa fler handläggare, öppna kontor på kvällar och helger så att människor inte behöver ta ledigt från jobbet för att skaffa pass.

Personer som behöver ett pass fort får fara till Västerbottens inland. Denna vecka finns det några tider i Lycksele och Storuman. De närmsta veckorna även i Vilhelmina, och från den 16 mars även i batterimetropolen Skellefteå.

 I Visby berättar Tommy Andersson, multihandläggare hos polisen, att folk från fastlandet kommer för att förnya passen. Ryktet har spridits. De marstider som fanns i måndags är borta. Men från 6 april ser det bra ut.

Så varför inte minisemestra? Se bara till att begära att passet levereras på en expedition nära hemmet.

Men visst - kostnaden blir betydligt högre än de 400 kronor som själva handlingen kostar.

Att detta passköande inträffar år efter år är vansinne. Polisen måste anställa fler handläggare, öppna kontor på kvällar och helger så att människor inte behöver ta ledigt från jobbet.

Det går att förstå att det är svårt att få fram bevisning som räcker för att fälla de kriminella som skjuter, använder sprängmedel och knivar, som rånar och bedrar äldre.

Men det är obegripligt att Polisen aldrig får ordning på den basala servicen att förse medborgarna med pass - och nationella id-kort.