Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Byråkrater vill tvinga kockar att servera torr fisk

Leksands kommun kräver att abborrätter på Tällbergsgården har över 56 grader i innertemp.Foto: ANNA HAGVÄRN
Matdomare Leif Mannerström har vittnat i förvaltningsrätten om att det blir torr och trist fisk. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Får man servera vällagad fisk eller bara torr abborre på Tällbergsgården? Striden om stektemperaturen avgjordes av förvaltningsrätten i Falun på dymmelonsdagen. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Abborrbråket i Leksand startade 2015. Då ruttnade en miljöinspektör i Leksand på att Tällbergsgården serverade saftig insjöfisk. Påbud utgick om att fisken måste upp i en innertemperatur på 72 grader för att gästerna skulle vara förvissade om att inte drabbas av binnikemask.

Ingen kock med yrkesheder skulle låta gästerna drabbas av fnöskfisk. Krögaren protesterade. Leksands kommun jämkade temperaturkravet till 56 grader. Ny protest.

Länsstyrelsen ställde sig på kommunens sida, trots att ingen annan kommun i landet har kommit på tanken att sätta temperaturgränser för fisktillagningen. Man litar på att kockarna vet vad de gör.

Leif Mannerström mer rädd för fiskben

Tällbergsgården överklagade förstås. Därför fick förvaltningsdomstolen i Falun lyssna till mästerkockar i slutet av mars.

”Faran med insjöfisk är om den inte fileas så väl, då den innehåller ganska mycket ben. Att få ben på tvären är nog en större fara än binnikemasken”, sa Leif Mannerström enligt dt.se. 

Allas vår smakdomare Mannerström berättade att han nyligen halstrat gös, och den hade då inte gått över 50 grader. Torr fisk är trist.

Leksands miljöchef fruktar ändå ovanlig sjuka

Leksands miljöchef Olle Ryberg kunde inte hänvisa till att folk blivit sjuka av fisken på Tällbergsgården. Men han bemötte de tre kockarna som vittnade om att de aldrig sett fiskbinnikemasken i sina råvaror.

”Som organism i svenska sjöar är den vanlig. Däremot är det väldigt ovanligt att folk blir sjuka av den”, sa Ryberg.

Ändå står han på sig om 56 grader i kärntemperatur ”eftersom vi inte vet vad händer i spannet 48 till 56”. Tja, nog vet vi rätt väl. Annars hade många matgäster på krogar som kan laga fisk däckat.

Förvaltningsrätten resonerade på samma vis. Den kom fram till att Leksands serveringsförbud inte står i rimlig proportion till målet att rädda folk från maskrisken. 

Det första Tällbergsgårdens vd Jerk Åkerblad gjorde när han fick reda på domen var lägga en beställning på abborrar. Kökschefen Tobias Andersson stekte dem i smör till 52 grader. En seger för förnuftet. 

Attack mot hembygdspizza i Visnums-Kil

Tyvärr är Leksands agerande inte ett unikt fall av överdriven ängslighet. I Karlstad ska en annan förvaltningsrätt ta ställning till om Visnums-Kils hembygdsförening kan få ordna pizzakväll någon gång då och då utan att anmäla sig till Kristinehamns kommun och betala avgift för livsmedelsinspektion.

Kommunen påpekar riskerna för magsjuka vid hantering av kött och ost gör att anmälan och inspektion krävs. Hembygdsföreningen hänvisar till att Föreningssverige och  krögarnas branschorganisation Visita enats om att de frivilliga kan fixa upp till tio serveringar om året utan byråkrati, en uppgörelse Livsmedelsverket givit riktlinjer för.

Och så har vi det eviga tjafset om genomstekta hamburgare, där Livsmedelsverket går i spetsen för orosspridandet. Runt om i landet förbjuds krog efter krog att erbjuda köttpucken med rosa kärna, de får inte ens göra det om kunden frågar och vet om riskerna (i praktiken obefintliga, men det är en annan sak). 

Nacka kommun förbjöd kosttilskott av D-vitamin

Det är inte bara små kommuner som gör i alla avseende egna säkerhetsbedömningar. Nacka kommun förbjöd försäljning av ett kosttillskott av D-vitamin, sådana räknas som livsmedel, efter en hemsnickrad bedömning av maximal dygnsdos. Det ärendet vandrade ända upp till Högsta förvaltningsdomstolen som i november i fjol gav säljföretaget rätt.

Det är nämligen EU:s sak att sätta maxgränser för doser. I väntan på att EU gör det kan svenska staten göra det. Men inte Nacka kommun. 

Rättsväsendet i Sverige är överansträngt. Då bör inte kommunala tjänstemän med skev riskbedömningsförmåga tillåtas klogga igen det ytterligare. Det innebär en verklig fara - för värre saker än magsjuka.

Det blir dessutom oöverblickbart knas om lokala tjänstemäns fobier får styra myndighetspolitik.

 

Läs även: Matskräcken kostar mer än den smakar

Sätt maxpris på riskminimering