Att bli förklarad icke önskvärd är ett skamstraff, och betydligt rimligare än en polisnmälan.
Att bli förklarad icke önskvärd är ett skamstraff, och betydligt rimligare än en polisnmälan.
Malin Siwe

Borgs snedfylla borde inte vara polissak

Publicerad

Om polisen ska ägna sig åt att reda ut Anders Borgs fyllefasoner på Husarö - vad ska bort? Skjutningen på HVB-hemmet i Tyresö, den i Akalla eller den i Jordbro? 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Alla myndiga medborgare är medvetna om polisbristen. Inte minst i de gängkriminellas hemstadsdelar.

I Stockholmsregionen har polisledningen tänkt göra något åt otryggheten i dessa bostadsområden genom operation Mareld. 160 extra poliser ska arbeta där hette det i fjol, än har man bara skrapat ihop 63 stycken.

Knivhuggningarna och skottlossningarna fortsätter. Bara de senaste 10 dagarna kan polisen räkna in skottskador i Tyresö, Akalla och Jordbro samt ett möjligt dubbelmord i Alby - och då talar vi bara om Stockholmsregionen.

Cheferna i alla led - upp till inrikesminister Morgan Johansson (S) - måste prioritera gängbekämpningen i praktiken och inte bara på presskonferenser. Bland annat genom att visa det i lönesättningen.

Men vi vanliga medborgare kan också bidra genom att inte polisanmäla problem vi borde vara vuxna nog att lösa på egen hand. 

Nu är det inte någon namngiven festdeltagare som har anmält förre finansministern Anders Borg för sexuellt ofredande, hot eller förolämpning under kalaskvällen på Husarö den sista julihelgen. Anmälan har skrivits av en polis som läst tidningar och fått anonyma samtal.

Han borde ha nöjt sig med att läsa. Polisen har viktigare saker att ta itu med än en urspårad festprisse i femtioårsåldern bland många jämnåriga.

Medelålders människor måste ta itu med skräckgäst själva

Jag var inte på Husarö. Jag vet inte om Anders Borg var praktsvinig eller smågrisig, men med tanke på vad anonyma källor sagt och hans egna ursäkter har något gått snett. Men tydligen utan blodvite.

Utan att ursäkta Borg för vad han än gjort anser jag att medelålders människor måste kunna hantera en person som gör bort sig grundligt.

Man skickar hem skräckgästen med taxibåt eller skickar hen i säng. Värden eller gäster förklarar att beteendet varit oacceptabelt och det inte kommer någon ny festinbjudan i förstone till den som ropat om hora, tafsat och visat organet.

Men någon polissak bör det inte bli. 

Det är annat med festivaltafsandet. Där rör sig många omyndiga tonåringar, det handlar om stora folkmassor som har ögonen riktade mot en scen och där individerna har svårt att uppfatta övergrepp som sker strax intill. Det är offentliga tillställningar.

De flesta anmälningar som tas upp på festivaler leder inte till att förövare tas fast, men det händer. Och det är viktigt för att visa att festivaler inte är en frizon för övergrepp.

Men som sagt. Vuxna människor går för ofta till polisen för att de inte klarar att ta hand om konflikter själva. Många skolor har som policy att polisanmäla även lågstadieelever som slåss eller slår sönder saker. De ser det som brottsförebyggande. Det är slöseri med polistid.

I Stockholm anmälde en moderat häromåret en teatergrupp för att den delade ut flygblad med gamla Reinfeldtcitat och loggan "Äkta Moderaterna". Ärendet avskrevs, men först efter en del arbete.

Landstingssossarna polisanmälde SL:s dåvarande moderate ordförande för sekretessbrott genom en siffra i en debattartikel för fem år sedan. Det hade de inget för.

Vuxna måste prata mer med varandra i stället för att gå till polisen. Oavsett om de är politiker eller inte.

 

Läs också: 

MALIN SIWE: Politik är inte en polissak 

I kris får man snyta sig själv 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag