Malin Siwe

Bibliotekarie, bli vid din bok

Publicerad

Låna slagborr på bibblan?

Idén väcker entusiasm bland bloggare i branschen. Liksom biblioterapi, böcker på läkarrecept.

Men biblioteken bör vårda det de kan - ordet.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Antalet boklån har minskat sakta men säkert de senaste 30 åren. Det finns flera förklaringar. Pocketböcker är billiga och utbudet stort, fler är bättre på att läsa engelska och köper ny litteratur direkt i original.

Dessvärre sammanfaller det med att allt fler läser sämre.


Här finns alltså både positiva och negativa faktorer bakom det krympande lånandet av böcker och tidningar bland vuxna. Barnboksutlåningen håller i sig, de små står för vartannat lån.

Utvecklingen sprider nervositet i Bibliotekssverige. Branschfolk et vill känna sig behövda och söker nya vägar.

En del bibliotek lånar ut elmätare. Några har stegmätare och många lånar ut gåstavar avgiftsfritt.

I Robertsfors får man låna mp3-spelare till så man kan marschera med Mankell i öronen. På andra håll kan man låna läsplattor: två veckor i Skövde, en månad i Örebro.

 

Men på de flesta bibblor finns plattorna bara för användning inom byggnaden, de är bevars dyra och inte helt hållbara.

Hållbarhet är grejen för Jonas Söderholm vid Biblioteksskolan i Borås. Han har upptäckt att det finns ett verktygsbibliotek i Berkeley i USA, granne med det vanliga biblioteket med gemensam katalog. Boka in en motorsåg och Toni Morrison.

Söderholm har föreläst och biblioteks- personal fyller entusiastiskt på med andra saker de borde låna ut: mandelkvarnar, fiskespön, skid- utrustning.

 

Men hallå. Varför inte knacka på hos grannen för att fråga om hemmafixar prylar och udda köksattiraljer?

Och om man nu inte vill hamna i tacksamhetsskuld finns det folk som försörjer sig på att hyra ut grejer, som järnhandlar och sportbutiker.

Ska skattefinansierade bibliotek ta ifrån dem deras inkomster?

I Linköping har biblioteks- folket idéer om framtiden. Skicka hem bokkassar till folk; dels med titlar kunderna beställer, dels med personalens bonustips. Hålla dator- och internetkurser för ovana (vilket studieförbunden redan gör). Och ge biblioterapi.

 

Tanken är att sjuka människor blir friskare av att läsa böcker och samtala om dem. Läkare ska skriva recept på läsning och någon bok - kunnig välja ut texterna som läker just dig.

Forskning i ämnet har inletts i Göteborg.

Jag gissar att slutsatsen blir den samma som för trädgårds-, natur-, häst- och körterapi.

De som är intresserade från början mår bättre de timmar de håller på, men effekten mätt i återgång till arbetsliv eller studier är mycket blygsam.

Däremot har ett antal växt-, djur- och musikentusiaster fått betalt handledarjobb under tiden.

 

Biblioteken är viktiga. När förlagen och bokhandlarna krymper lagren står biblioteken för möjligheten att bekanta oss med det förflutna; att förstå farmors värderingar genom att läsa vad hon läste som ung till exempel.

 

Därför måste personalen tänka efter flera gånger när de gör sina gallringar för att spara utrymme.

Självfallet ska biblioteken köpa in nytt. Hela tiden. Nu blir snart förr.

Och kunnig bibliotekspersonal ska vara där för att guida oss - utan tidsbokning - till ordet i rättan tid.

Men de ska inte kvacka som terapeuter eller järnhandlare. De ska bli vid de bundna ryggarna och ge nedladdningshjälp.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag