Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Belöna inte busar med gratis cykellysen och pizza

Hundra cyklister får gratis vinterdäck, och montering, samt ett vinterkit av Stockholms stad. Skattepengar i snurr.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Stökig i skolmatsalen? Ja, men då får du väl matkuponger att använda på pizzerian. Cyklar du utan lyse? Här ger dig farbror polisen lampor - vassego. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Att vara snäll är en dygd. Att vara dumsnäll är att göda odygdspåsar. Tyvärr ägnar sig svenska politiker och deras tjänstemän allt för ofta åt kontraproduktiva klämkäckerier med skattemedel.

Många kommuner delar ut broddar till äldre. Tanken är förstås att slippa kostnader i form av stukningar och benbrott som leder till personligt lidande samt ökade offentliga utgifter för sjukvård och hemtjänst.

Men risken är att sparsamma pensionärer - och de är många - går halkoskyddade i väntan på att kamma hem gratisbroddarna. Och vips har de farit i backen.

Då har kommunen förlorat på att vara generös. Och inte bara pengar, utan också anseende. För en del av de människor som själva tar ansvar för sin säkerhet och köper broddar och andra halkskydd själva när issäsongen nalkas begriper inte hur detta kan vara en kommunal fråga.

Gratis reflexvästar och vinterdäck

I Uddevalla har man försökt blidka de ansvarstagande. Två dagar i november i fjol kunde alla som fyllt 70 år komma och hämta kommunala broddar. Men 65+are som själva köpt halkskydd bestods med kaffe och dopp för två personer - om de kunde visa kvitto.

Att dela ut reflexer och reflexvästar- Skövde skänker 645 genom pensionärsorganisationer - är poppis. I Stockholmsområdet bjuder tio kommuner sammantaget 500  cyklister på vinterdäck, och montering av de samma. Men vi är många fler som trampar på. På egen bekostnad och med undran om hur kommuner kan anse att cykeldäck är deras sak. Snöröjning, absolut. Men däck?!

Polisen blundar för cyklister utan lampor

Så här långt har jag bara beskrivit dumsnällt lallande. Men det finns också sådant som bara är dumt. Som när kommunen och polisen i Kalmar i början på december stannade lagbrytande cyklister. Men busarna fick inte böter för att de saknade lyse, normalt 500 spänn per felande lampa. I stället belönades de med gratis lysen.

Det var samma historia i Söderköping, där gav polisen bort 50 lysen, som kommunen betalt, till slarviga cyklister. Samt rapporteftergift.

Alltså. Det är illa nog att kommunen delar ut belysning, men   det minsta man kan begära är att cyklisterna åtminstone får grumsa över att det blev jäkla dyra lampor eftersom man samtidigt fick böter.

Stökade, slapp skolmaten, fick krogkäk

Svenljungas gymnasiebehöriga tonåringar går i skola i kommunerna runtom. Men de som inte kvalat in går på introduktionsprogrammet på hemmaplan.  I våras intog de sin lunch i matsalen på Mogaskolan, F-9. Det blev stökigt.

I stället för att förklara för introeleverna att de skulle bli utan skolmat - det är inte obligatoriskt att utfordragymnasister - om de inte skötte sig valde kommunen en pragmatisk lösning. I praktiken mer att se som en belöning för ohyfsat beteende. Under hösten har de äldre eleverna fått matkuponger att använda på olika näringsställen.

Det har blivit mycket kebab och pizza för de 227 000 kronor kommunen betalt för krogkäket. Men från och med nästa vecka ska eleverna få skolmat igen, i de egna lokalerna vid Lärcentrum. Alltid något.

Sverige kommer att bli det fullkomliga lallarlandet om inte myndighetsperson vågar visa sig myndiga. Det är inte snällt att ta ifrån människor ansvar. Det är bara dumt. 

 

Läs också: Släng ut tv-spel och frön från biblioteken

ANNA DAHLBERG: Varför jobba när du kan leva på projekt?