Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Malin Siwe

Bara regnet som överraskade

GUSTAVSBERG. Om inte hälften av människorna hade stått i ljusblå regnponchor med gammalt moderat-M på ryggen kunde folksamlingen ha tagits för en stor släktträff eller socialdemokrater.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Ännu på 1990-talet gjorde kläderna partierna. Stor andel publik i rutiga sommarbyxor med pikétröja upp till - då handlade det om Moderaterna. Många svarta skinnvästar - Vänsterpartiet. Kvinnor i komönstrat - Socialdemokraterna, allra helst den fackliga grenen. Hemvirkade västar - Miljöpartiet.

Visst finns det fortfarande persedeltraditionalister i alla partier, men de är för få för att prägla publiken. Hos alla ser folk ut som folk gör mest. Yngre män som snöat in på engelska skjortor och skor kan vara S eller M. En kvinna i linneklänning kan lika gärna vara vänster- som folkpartist. Eller vad som helst.

Men en sak är säker. Oavsett partisympatier äger de politiskt intresserade i Stockholmsregionen inte vettiga regnkläder. Eller så är de obotliga optimister. Det syntes när Fredrik Reinfeldt talade i duggregnet på Värmdö i går. Och det märktes när Stefan Löfven gjorde sin sommartalsdebut som partiledare under ett skyfall över Vasaparken i fjol.

Så rediga regnställ kanske är något att lägga stålarna från det femte jobbskatteavdraget på, ett sådant blir det förklarade Reinfeldt i går - 250 till 300 kronor mer netto kvar av månadslönen för de flesta.

Moderatledaren hamrade hem hur mycket bättre sjuksköterskan i Uddevalla har fått det genom alliansregeringen. När alla dessa jobbavdrag summeras betalar hon 2 500 kronor mindre i månaden i skatt.

 

Men det är inte säkert att budskapet sjunker in där det ska. För med jobbskatteavdraget är det ju så att de som vet bäst hur mycket det handlar om i reda pengar är de som inte fått det - pensionärer, arbetslösa, sjukskrivna och föräldralediga. Den som får mer på lönekontot tänker ofta inte på om det är tack vare lönehöjning eller sänkt skatt. Nettot är det enda intressanta.

Det är möjligt att Moderaterna lyckas tjata in jobbskatteavdragets plånbokseffekt i valrörelsen. Men inte kommer väljarna att välja alliansen för vad den har gjort, valrörelsen måste handla om vad man vill göra nästa mandatperiod. Om det sa Fredrik Reinfeldt ingenting.

Desto mer pratade han om att Stefan Löfven inte heller sagt något, mer än att Socialdemokraterna även fortsättningsvis kommer att vara emot varje jobbskatteavdrag för att sedan acceptera dem när de är genomförda. Hyckleri kallade han det.

När Moderaterna accepterar värnskatten - vars införande de var emot - då är det däremot exempel på en viktig ekonomisk prioritering, om Reinfeldt får säga det själv.

De båda storpartiernas agerande är ett utslag av samma trend som partisternas nya klädstil. Ingen vill skilja ut sig tydligt som grupp. Att sticka ut kan innebära att stöta bort, och väldigt många väljare rör sig numera fritt - också över blockgränsen.

 

Än så är det långt till vår, innan partierna i stridsdräkt står (EU-valet är den 25 maj). Det är fåfängt att hoppas på kittlande nya sakfrågor och förslag fram till dess. Men Moderaterna gör bäst i att skaffa argument utöver regeringserfarenhet och jobbskatteavdrag sex, sju...

Annars kan vi förbereda oss på en valrörelse så trist att också den politiska nörden drar ned den nyköpta sydvästen över öronen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!