Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Åkessons stora problem - röran i SD-styrda kommuner

Louise Erixson (SD) basar över Samstyret i Sölvesborg.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Eric Berntsson (SD) slutade tvärt som kommunalråd i Bromölla i måndags.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Cecilia Bladh in Zito (SD) är kommunalråd i Hörby.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN
Teddy Nilsson (SD) i Svalöv har dragit på sig en folkomröstning om kommunal bolagsstyrning i höst.Foto: BENGT FLEMARK / REGION SKÅNE

SD:s problem med rasistiska nämndemän tycks evigt. Värre för SD är att det är rörigt i kommunerna de styr. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Fram till i måndags fanns fem kommuner där det tyngsta kommunalrådet var sverigedemokrat: Bjuv, Bromölla, Hörby och Svalöv i Skåne samt Sölvesborg i Blekinge.

Men på måndagen meddelade Bromöllas starke man, Eric Berntsson, att han slutar på studs av privata skäl.

Strax därpå Linda Värbo gav samma besked, hon lämnar kommunstyrelsen. Det gör även Gudrun Bengtsson, fast av hälsoskäl.

Nu finns bara en sverigedemokrat kvar i kommunstyrelsen i Bromölla - Filip Persson, en tjugoåring som till vardags är politisk sekreterare åt Louise Erixon i grannkommunen Sölvesborg.

På sociala medier frågade sig folk om avhopparna möjligen föregick någon opublicerad mediegranskning. Inte helt onaturligt efter som många sverigedemokratiska nämndemän och fritidspolitiker har tvingats avgå efter olämpligt uppträdande.

Bara häromdagen fick Hans-Johnny Hedström lämna sina uppdrag för SD i Haninge efter Expressens avslöjande av hans rasistiska uttalanden.

Det är minst lika troligt att avhopparna har upptäckt att det är svårare att styra en kommun än de tänkt sig

Men det är minst lika troligt att de avhoppade sverigedemokraterna har upptäckt att det är betydligt svårare och trögare att styra en kommun än de tänkt sig.

Allra helst när man blir knivad i ryggen av SD-grannen. 

I april sa Sölvesborg upp kommunalförbundet med Bromölla. Ett argument var att det är odemokratiskt att 15 procent av verksamheten ligger där och inte styrs enväldigt från Sölvesborg. Det handlar om vuxenutbildning, gymnasium och måltidsservice.

I Svalöv råder revoltläge mot SD. Där har ”Folkinitiativet” iklädda rosa västar samlat namn för att få till folkomröstning i vad som måste vara världens ointressantaste fråga - hur de kommunala bolagen ska organiseras.

Med flitig hjälp av oppositionsledaren Jan Zielinski (S) fick man ihop namn så det räckte och blev över. Så i höst ska det röstas.

Den dyra omröstningen i vad som borde vara en icke-fråga kunde ha undvikits om kommunalrådet Teddy Nilsson (SD) och stödpartierna M, KD och L bara låtit övriga partier fundera lite längre på förslaget.

Klassiska S-kommuner som Malmö och Södertälje har den koncernstruktur som SD tänkt sig i Svalöv

Då hade oppositionen hunnit upptäcka att klassiska S-kommuner som Malmö och Södertälje har samma koncernstruktur som styret i Svalöv föreslår.

Det muttras om skatteplanering. Javisst, men på vilket sätt skulle kommunmedborgarnas pengar göra mer nytta hos staten än hemma?

I Hörby har den ena chefen efter den andra sagt upp sig. Arbetsmiljöverket inspekterade i vintras och krävde förbättringar vid vite om 75 000 kronor.

Det fick stor medial uppmärksamhet. Att verket återbesökte Hörby och drog tillbaka viteskravet i somras rönte mindre intresse.

Och andra kommuner har genom åren också haft stor chefsomsättning, som Karlshamn. Men när SD är med och styr blir intresset större. Med rätta, eftersom de är nybörjare som fått makt genom högt tonläge.

Återstår att se om Filip Persson eller någon annan sverigedemokrat fortsätter att styra Bromölla, som behöver spara 27 miljoner kronor. Och sökte ny ekonomichef i juni. 

Mötet med den kommunala verkligheten har blivit brutalt. Men om SD vill leda kommuner efter nästa val måste de lyckas där de har chansen. Än så länge går det så där.