Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Malin Siwe

Ägna inte skoltid åt jönsiga rekordförsök

Eleverna vid Väringaskolan i Sigtuna hamnar i Guinness rekordbok. De har gjort världens största pärlplatta. På skoltid.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Just den detaljen, att barnen i F-6-skolan pärlade på timmarna nämndes knappt i rapporterna från jubeltillställningen när tavlan avtäcktes i avgångshallen på Arlanda. Det som förmedlades var glädjen över prestationen: drygt 40 kvadrat, 1 618 000 plastpärlor, 4 000 arbetstimmar för de 220 eleverna. Världsrekord för en svensk skola! Cool och kul, sa eleverna.

I Expressen talade rektor Marjan Nourzad stolt om vad de lärt sig: samarbete, uthållighet, finmotorik. Och om att man tillsammans kan göra nästan vad som helst, till och med slå världsrekord.

Uthållighet är förvisso inte svenska barns bästa gren. Och det är främst föräldrarnas, men även lärarnas fel.

 

De vuxna är i regel anhängare av kulkulten, den sekulära religion som säger att allt ska vara roligt. Nu. Om något är trist, hittar vi på något annat. Hellre det än att det blir tråkigt och bråkigt.

Därmed missar barnen massor av lärande, för den eviga sanningen är att övning ger färdighet. Det handlar om att nöta, även om det tar emot.

Så Väringaskolans vilja att främja uthållighet hade varit lovvärd - om det handlat om att träna läsning, rättstavning och interpunktion till exempel. Men de valde att lägga pärlplattor efter färdigt mönster: knallrosa på 25, bäbisblått på 28, blekgult på 21. En aktivitet som uppfanns för att dämpa hjärnförfallet hos åldringar.

Alla elever var inte helt begeistrade.

”Först trodde jag att vi skulle få vara hemma och lägga pärlplattor som läxa och det hade jag inte velat. Men vi har fått göra det på skoltid, dock var det roligast i början, förklarade Moa Södersved i Metro.

 

Chanelle Hillström Berg berättade för KP att det var skönt att slappna av lite mer i skolan och att de pärlat några kvällar också. Det var barnen inte ensamma om.

Föräldrarna kom också till Väringaskolan om kvällarna för att pärla och krubba pizza. De hade säkert hjälpt till att skriva barnens uppsatser om skolan satsat på skrivrekord i stället. Ändå hade det varit rimligare som gemensamt projekt. För när skolor lägger kraft och tid på udda satsningar bör fokus ligga på att fördjupa kunskaper.

Men det tävlas i att gå och cykla till skolan, vilket ungarna borde göra hursomhelst. Man tävlar i att minska matsvinnet och siktar på att få ”Grön Flagg” av stiftelsen Håll Sverige rent, det har 2 500 skolor och förskolor. Ibland är det rektor själv som kommer med förslagen. Ofta är det föräldrar och lärare.

 

Då har skolledaren svårt att stå emot. Lärarna ledsnar annars. Föräldrarna klagar på bristande inflytande. Inte på Väringaskolan förstås, för där är det föräldraföreningen som driver skolan. Och det var en pappa, Fredrik Jonson, som presenterande den grandiosa pärlplanen.

Ett musasteg närmre pallen på Pisa-proven hade varit värt så mycket mer än ett världsrekord i pärlplatta. Att förstå de olika lagren i en god bok betyder ofantligt mycket mer än en plats i Guinness rekordbok.

Väringaeleverna är inte de enda som skrivit in sig denna termin. I november hölls världens största mattelektion, med 3 611 elever i Gavlerinken. Jönsig jippofiering av samhället? Javisst, men räknarna höll sig i alla fall till ämnet.

 

Läs också: Universitetet ska inte lära folk att odla morötter

 

Följ Expressen ledare på Facebook för tips om fler ledare!