Malin Siwe: Mer äldremakt med rutavdrag

Publicerad
Uppdaterad
Gamla kvinnor, över 85 år, använder rut mest. Rut ger dem makt, som de bör få behålla.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Jag skrev en gång en text om hur dumt det är med rot och rut och alla olika momssatser. Skattesystem ska vara enkla. Politiker ska inte styra vår ofarliga vardagskonsumtion med ekonomiska pekpinnar.
Jag fann dock ett litet argument för skattereduktionen för rut, tjänster i hemmet. Äldre personer med måttligt behov av hjälp får makt. De slipper redovisa hela sin ekonomi för en kommunal tjänsteman som sedan bestämmer exakt vad som ska uträttas i pensionärens hem under precis hur många minuter.
Den som beställer själv bestämmer själv.
Dagen efter ringde en riktig seniordam, 86 år. Hon tackade för artikeln och tyckte att fler borde uppmärksamma denna maktförskjutning som förändrat hennes liv så mycket till det bättre.
- Förr var det hopplöst. Jag kunde säga att dammet kunde ligga för att jag hellre ville få fönstren putsade och gardinerna bytta. Men det gick inte för sig. Städning var beslutad och städning skulle verkställas. Inget annat.
- Nu bestämmer jag. Jag köper mina timmar och berättar vad jag vill ha gjort. I julas fick jag en chokladask av personalen och tänkte först att det var en pik, att jag skulle ha haft en gåva till dem.
- De skrattade och nej, nej, nej - du är kunden och vi vill behålla dig. Kundvård, vet du, sa damen som var så nöjd.
Hon hade en hygglig, men långt i från jättelik pension. I hennes hemkommun låg hemtjänsttaxan runt 200 kronor i timman, med en hög pension hade hon tjänat några kronor på att beställa själv med rutavdrag. Nu förlorade hon några kronor jämfört med att gå via den kommunala hemtjänsten. Men makten och friheten hon fått vore hon beredd att betala mer för.
Den ringande damen är inte ensam i sitt resonemang. Statistiska centralbyrån, SCB, visade i går att kvinnor över 85 år är den grupp där störst andel använder rut-reduktionen. Drygt en av tjugo. Näst störst andel har de yngre pensionärerna.
Flest ruttimmar utnyttjar föga förvånande välbärgade kärnfamiljer med barn under arton år. Men flitigast är alltså de äldre. Och då ska man minnas att i en del kommuner, som Göteborg (S), är den kommunala hemtjänsttaxan så låg (86 kronor i timmen) att inte ens svartarbetare kan konkurrera.
I andra kommuner, som Malmö (S), är avgiftssystemet så obegripligt att bara störtförmögna kan komma på att handla handräckning privat med rut utan att första vända sig till kommunen för att kolla vad vanlig hemtjänst skulle kosta.
Men i kommuner som Södertälje (S) borde det vara närmast självklart att använda sin egenmakt för den som har en bit mer än garantipension. Där är timtaxan 307 kronor. Samma gäller i Täby (M) där tariffen är 288 kronor.
Förmodligen kommer ännu fler äldre att ta makten över sitt hem genom rut när möjligheten blir mer bekant. En utmärkt utveckling.
Men det tycker inte alla. Socialdemokraternas talesperson i skattefrågor, Veronica Palm, finner utvecklingen "skrämmande": "För mig visar den här siffran hur viktigt det är att kommunerna återupprättar en bra hemtjänst."
Palm vill alltså att kommunala tjänstemän ska ha makten att bestämma över de gamla. De flesta vill nog i likhet med min ringande dam hellre bestämma själva.
Egenmakten, som SSU en gång pläderade för, bör vara här för att stanna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag