Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Malin Siwe: Låt maten tysta mun, föräldrar

À la cartekök i skolan?
Föräldrars och elevers krav går åt det hållet.
Men då äter man upp resurser för undervisningen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I grundskolan är maten gratis för eleverna, kostnaden står skattebetalarna för. Det samma gäller på gymnasiet i den absoluta majoriteten av Sveriges 290 kommuner. På förskolor serveras frukost, mellanmål och lunch, maten ingår i barnomsorgsavgiften vilken är som mest 1 260 kronor i månaden.
Länge var föräldrar glada för detta, och tacksamma för att skolköken kunde ta hänsyn till allergier.
Barnen har i alla tider tyckt att somliga rätter är blää, men i den fria skolmatens ungdom var det bara att sleva i sig det bespisningsdamerna lade upp på tallriken. Så småningom gavs barnen rätt att själva ta för sig, och att slänga.
Det var då.
Numera möter personalen, framför allt på förskolorna, föräldrar med mycket bestämda synpunkter på vad deras barn ska få äta. Sockerhatarna är många. På åtminstone ett par förskolor på olika håll i landet har de lyckats stoppa förskollärarna från att baka kakor med barnen, pedagogisk bakning går de med på - men då ska det vara av nyttigt bröd.
Bullar, kräm och nyponsoppa har försvunnit från många mellismenyer efter ingripande av anti sockeristerna.
I stället har riskakor blivit vanliga. Men då protesterar andra föräldrar med en annan födofobi - det finns bevars ingredienser med E-nummer i de riskakor som köpts in.
Så har vi föräldrarna som kräver "fläskfri kost" av etiska eller religiösa skäl. Men som verkligen inte är nöjda när för- skolan ger barnen ost i stället.
Pelle vill ju också ha korv, han känner sig utpekad i annorlundaskap när han tuggar på sin ost - klart han ska få korv på nötkött eller kyckling.
Och så har vi frukostbråken. Varm choklad - vad falls?! Sötade flingor och müsli?!
De flesta kostfreakiga föräldrar nöjer sig med att förskole- och fritidspersonalen förvägrar den egna telningen glass och ketchup enligt uppdrag, men många har mer totalitära anspråk i folkhälsans namn.
Högre upp i åldrarna är det eleverna som ställer krav. De nöjer sig inte alltid med att det finns ett vegetariskt alternativ till dagens och att köket tagit hänsyn till allergier.
Varför kan man inte få LCHF-mat (lite kolhydrater mycket fett). Eller GI? Varför ska jag tvingas äta vegetariskt nästan jämt för att de inte har halalkött? Ingen respekt liksom.
Denna utveckling mot à la carte restauranger kostar på. Dels i pengar, många små partier blir alltid dyrare än ett stort. Dels i tankekraft, få se nu: Saga får inte äta sött utom russin, Kevin ska ha specialkorv, Nora bara dricka vatten för det gör hon hemma och Hugo får inte äta "skräpmat" som pizza och korv. Därtill tvingas förskolepersonalen ta strider med barn som vill äta det kompisarna käkar.
Föräldrabeteendet är obegripligt. Det bekymmersamma för deras barns framtid är att såväl förskola som skola inte förmår bibringa ungarna den kunskap föräldrarna själva hade erövrat i samma ålder. Och så fokuserar man på fixa idéer om kost.
En av poängerna med förskola och skola är att barnen får möta annan vuxenmakt än föräldramakten, andra förhållningssätt och andra regler.
Det får faktiskt föräldrar tugga i sig. Åtminstone så länge de inte betalar för maten.