Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Målet måste vara att stoppa smugglingen på Medelhavet

Kommissionären för migrationsfrågor, Ylva Johansson, presenterade kommissionens förslag om en ny EU-gemensam migrationspolitik.Foto: STEPHANIE LECOCQ / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Migranter som försöker klippa sönder stängslet vid den turkisk-grekiska gränsen. (mars, 2020)Foto: DARKO BANDIC / AP TT NYHETSBYRÅN

Ylva Johanssons förslag till ny migrationspolitik inom EU innehåller en del som är bra. Men målet måste vara att stoppa den livsfarliga smuggeltrafiken över Medelhavet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Migrationen är ett ständigt sorgebarn för EU. Alla är missnöjda med den rådande situationen, men samtidigt tycks det omöjligt att enas kring en ny lösning. 

Efter bilderna på det nedbrunna migrantlägret Moria på den grekiska ön Lesbos har debatten gått hög om huruvida Sverige borde ta emot flyktingar därifrån. Men den bistra sanningen är att i samma stund som migranterna evakueras kommer nya med största sannolikhet att fylla deras platser. 

Och om det visar sig att ensamkommande barn får ett snabbspår till ett uppehållstillstånd i norra Europa kommer fler föräldrar att pröva möjligheten att sända sina barn ensamma längs samma livsfarliga rutt.

Flödet av migranter till EU har ingen naturlig övre gräns. Så eländig och fattig är tyvärr stora delar av världen, och inte minst EU:s närområde. Frågan som EU:s medlemsländer behöver ställa sig är därför hur många människor som man har kapacitet att hjälpa och hur man på bästa sätt ska välja ut dessa.

Smuggelvägen över Medelhavet är både livsfarlig och undermålig som urvalsprocess.

Smuggelvägen över Medelhavet är både livsfarlig och undermålig som urvalsprocess. Det bästa vore därför om EU lyckades blockera rutterna över Medelhavet och i stället fick på plats en extern skyddsprövning i ett säkert tredje land. 

Det är förstås lättare sagt än gjort, men det är likväl ditåt som unionen bör sträva.

Det förslag som EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson presenterade på onsdagen tar i stället sikte på att lösa dagens situation. En del av förslaget är alldeles utmärkt. Det ska ske en sållning redan vid EU:s yttre gräns genom en obligatorisk snabbscreening med fingeravtryck, hälsotest, säkerhetstest och identifiering. Migranter som bedöms sakna asylskäl ska skickas till ett så kallat gränsförfarande och vid avslag utvisas inom tolv veckor.

Det vore ett stort steg framåt jämfört med dagens lätt kaotiska situation.

Det vore ett stort steg framåt jämfört med dagens lätt kaotiska situation. Gränsländer vinkar inte sällan igenom migranter utan att ta fingeravtryck för att slippa ansvar enligt Dublinförordningen. Italien har till och med utfärdat tillfälliga uppehållstillstånd till migranter för att underlätta passagen ut ur landet.

Om ekonomiska migranter vet om att de kommer att stoppas redan vid EU:s yttre gräns kommer drivkrafterna att sätta sig i en ranglig båt över Medelhavet att minska drastiskt. 

Förslaget täpper också igen flera luckor i dagens regelverk, som gör att det lönar sig att gå under jorden. Medlemsstater som exempelvis har utfärdat nationella visum till tredjelandsmedborgare från Uzbekistan eller Kazakstan ska i framtiden bli ansvariga för dessa i tre år i stället för dagens sex månader.

Annat framstår som betydligt mer problematiskt såsom att anknytning – exempelvis tidigare studier – ska spela en avgörande roll för var i EU en migrant hamnar. 

För svensk del är det förstås avgörande att varje ny fördelningsmekanism inom EU tar hänsyn till vårt exceptionellt stora mottagande historiskt.