Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magda hade tur – rätt budget vann

Magdalena Andersson får regera på högerns budget.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mer pengar till att bekämpa gängen och slopad familjevecka. Den vinnande högerbudgeten är på flera punkter bättre än det rödgröna alternativet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Centerpartiets beslut att inte stödja det rödgröna budgetförslaget fick Miljöpartiet att lämna regeringen i vredesmod. Men rent sakpolitiskt finns flera fördelar med den vinnande högerbudgeten – inte minst vad gäller brott och straff. 

Trots löftena om att vända på varenda sten i kampen mot gängbrottsligheten var Magdalena Andersson nämligen märkligt snål mot rättsväsendet i sitt budgetförslag. Mitt under brinnande mordvåg ville hon bara lägga 2,5 miljarder kronor, långt mindre än vad exempelvis familjeveckan kostade.

Högerbudgeten rättar till den obalansen genom att plussa på ytterligare 1,5 miljarder kronor. Polisen får 400 miljoner kronor för en satsning på höjda polislöner, speciellt i yttre tjänst, samt ytterligare 450 miljoner kronor till bland annat Nationellt forensiskt centrum och fler övervakningskameror. En dryg halv miljard satsas också på åklagare, domstolar, tullen och Kustbevakningen.

Det är åtgärder som har potential att ge snabb effekt i ett läge där polisen inte ens anser sig ha råd att anlita pensionerade mordutredare. 

Totalt sett satsar högerpartierna mest pengar på skattesänkningar. Ett nytt jobbskatteavdrag och sänkt skatt för pensionärer slukar 12 miljarder av reformutrymmet. 

Det är en märklig prioritering att sänka skatter i ett läge där Sverige står inför en snabbt ökande försörjningsbörda. Men profilen på skattesänkningarna – mest till dem som arbetar – är åtminstone bättre än det allmänna förvärvsavdrag för drygt nio miljarder kronor som de rödgröna föreslog och som nu slopas.

I stort är det kloka förändringar som Magdalena Andersson nu har att administrera.

Den största plumpen i högerpartiernas budget är i stället sänkningen av bensinskatten med 50 öre från 1 maj. Det beräknas leda till ökade utsläpp om 150 000 ton koldioxid och kostar drygt 2,3 miljarder kronor – nästan precis lika mycket som man sparar in på att inte utöka statens inköp av skog. 

Det är inte vettiga förslag i en klimatkris. Men effekten av skattesänkningen lär samtidigt dämpas av att producenterna nästa år kommer att tvingas blanda in mer av dyrare biodrivmedel i bensin och diesel.

En ren klimatfördel med högerbudgeten är däremot satsningen på koldioxidlagring. M, KD och SD har uppenbarligen lyssnat på Energimyndighetens vädjan och lägger sex gånger så mycket som regeringen på de auktioner som ska locka kraftvärmeverk och massafabriker att börja fånga in sina utsläpp.

Högerns finansiering är i stora drag också rimlig – de ineffektiva byggsubventionerna slopas, de dyra extratjänsterna byggs inte ut och den valfläskiga familjeveckan får inte se dagens ljus.

Skillnaderna mot regeringens förslag är verkligen inte dramatiska – reformutrymmet är på 74 miljarder kronor och högern omfördelar 20 av dem i en statsbudget som totalt omfattar nära 1 200 miljarder kronor.  

Men i stort är det kloka förändringar som Magdalena Andersson nu har att administrera.