Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Må Donald Trumps namn leva i skam

Donald Trumps första reaktion på demonstranterna
Anhängare till president Donald Trump bröt sig in i kongressen och avbröt certifieringen av valresultatet.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Till slut uppmanade Donald Trump i en video sina anhängare att dra sig tillbaka från kongressen – men han la samtidigt till att han älskade dem.
Foto: US PRESIDENT DONALD J TRUMP TWITTE / EPA TT NYHETSBYRÅN

Stormningen av den amerikanska kongressen är den logiska slutpunkten för Donald Trumps presidentskap. Den 6 januari 2021 blev en vanärans dag.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Scenerna som utspelade sig på Capitolium i Washington på onsdagskvällen saknar motstycke i modern amerikansk historia. Troligen kommer de att gå till historien på samma sätt som terrorattackerna 11 september 2001, mordet på John F Kennedy 1963 och attackerna på Pearl Harbor 1941.

Jämförelsen är visserligen vansklig. Al Qaidas och japanernas angrepp var attacker utifrån. Detta är inget mindre än uppror av amerikanska medborgare som vägrar acceptera resultatet i ett nationellt val, uppviglade av landets egen president. Det finns helt enkelt inga paralleller. 

Att senaten och representanthuset tillsammans certifierar resultatet i presidentvalet är normalt sett en formalitet, många amerikaner känner inte ens till det. 

Den 6 januari 2021 slutade det med att horder av Trump-anhängare stormade kongressen. Demokratiskt valda politiker jagades av maskerade män ur folkets eget hus. Vicepresidenten fick lyftas bort av säkerhetsvakter och föras till hemlig ort, som under en terrorattack. Obekräftade uppgifter vittnar om skottlossning inne i kongressen. 

Hans arv är redan en historisk skam.

Ungefär samtidigt twittrade presidenten – som bara någon timme tidigare uttryckligen uppmanat supportrar under ett massmöte i närheten att ”marschera mot kongressen” och ”ta tillbaka landet” – ut sitt missnöje med vicepresidenten Mike Pence för att denne var i färd med att göra sin konstitutionella plikt och bekräfta Joe Bidens valseger. 

Och när presidenten i en video till slut bad sina anhängare att dra sig tillbaka la han samtidigt till att han älskade dem.

Vad det politiska och juridiska utfallet kommer att bli är ännu för tidigt att säga. Men en republikansk kongressledamot från Illinois talade öppet om ”förräderi”. En annan från Wisconsin uppgav att han bara sett liknande scener i Irak. 

Och Mitt Romney, senatorn från Utah och i praktiken den enda republikanen i senaten som har haft vett och ryggrad att stå upp mot Trumps galenskaper – ropade åt sina partikolleger att ”detta är vad ni har skapat” medan de fördes i säkerhet.

Han har givetvis helt rätt. Alla som har följt amerikansk politik på mer eller mindre nära håll de senaste fyra åren – men särskilt de senaste nio veckorna – har begripit att detta låg i korten. Donald Trump har uttryckligen bett om det, gång på gång på gång.

Många har blivit blasé. Republikaner i kongressen har hejat på eller hållit mun. Namnkunniga delar av den svenska högern har relativiserat eller spelat ned. Men ingen kan säga att de inte visste. Onsdagens totala anarki var alltid den logiska slutpunkten.

Ja, institutionerna kommer att hålla, åtminstone den här gången. USA är starkare än upprorsmakarna. Joe Biden kommer att bli president. 

Vad som händer med Donald Trump vet ingen. Hans arv är redan en historisk skam. Låt det bli en läxa.


Joe Bidens skarpa tal om protesterna. ”Scenerna vid kapitolium representerar inte det sanna USA. Det är är kaos”.