Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M och KD måste se upp med SD

En rad händelser på senare tid visar att SD inte är ett parti som andra.
Foto: SVEN LINDWALL
Fram tills nu har det varit en självklarhet för landets politiker att respektera principen om ett politiskt oberoende public service.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Sverigedemokraterna må vara Sveriges största parti, men en rad händelser under senare tid understryker att det inte är ett parti som andra.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Chocken har ännu inte lagt sig efter att SD häromdagen lämnade in en begäran om att kalla in cheferna för public service-bolagen till riksdagens kulturutskott. Enligt SD:s kulturpolitiska talesperson Aron Emilsson hade både ”Morgonstudion” i SVT och radioprogrammet ”P3 med Rebecca och Fiona” brustit i frågan om opartiskhet. Därför borde de högst ansvariga cheferna ställas till svars.

Något liknande har aldrig tidigare inträffat. Fram tills nu har det varit en självklarhet för landets politiker att respektera principen om ett politiskt oberoende public service. Att kräva att mediechefer ska komma till parlamentet och förklara enskilda inslag är en främmande tanke i en västdemokrati.

Men tydligen inte för Sverigedemokraterna. En rad händelser under senare tid visar att SD har svårt att hålla sina politiska fingrar i styr:

SD har svårt för principer om oberoende och rättsstat

I Norrköping polisanmälde SD ett museum för en tidningsartikel i en utställning om nazism. 

• Skurups kommunfullmäktige beslutade i december att införa ett slöjförbud i skolan. När rektorn för Prästamosseskolan förklarade att förbudet strider mot svensk lag och lade upp en artikel där Skolverket redovisar sin bedömning beordrades han att ta bort den. Kommunens beslut ska följas, inskärper SD:s Lars Nyström.

• I Hörby har 26 chefer slutat i kommunen sedan SD tog över styret för ett drygt år sedan. Medarbetare vittnar om mobbning, trakasserier och försök att etablera en tystnadskultur. Facken har nu anmält kommunen till Arbetsmiljöverket. SD:s gruppledare svarar med att kalla kritiken för ”ett generalangrepp på folkstyret”.

Listan skulle kunna göras längre, men poängen är uppenbar. SD har svårt för idén om oberoende institutioner och rättstatliga principer som förhindrar folkviljans omedelbara genomslag. 

Tjänstemän - och tydligen även public service-chefer - ska enligt detta synsätt lydigt följa de politiska makthavarnas vilja. De ska inte kunna gömma sig bakom lagar eller principer om politiskt oberoende. 

M och KD måste börja bygga upp skyddsvallar

Det finns skäl att titta noga när Sverigedemokraterna nu visar sitt rätta ansikte, inte minst på lokal nivå. SD är inte ett parti som alla andra. Det gör det besvärligt när SD håller på att etablera sig som landets största parti till följd av att migrations- och kriminalpolitiken har misskötts under många år.

Inte minst Moderaterna och Kristdemokraterna måste skärpa sin vaksamhet. Det är uppenbart att de planerar att vinna tillbaka regeringsmakten med SD:s hjälp. Så ser den politiska kartan ut, vad man än tycker om saken.

Det kommer att ställa mycket stora krav på M och KD. De behöver redan nu bygga upp skyddsvallar på viktiga politikområden för att stå emot potentiella påtryckningar från SD. 

De behöver också börja ta debatten med SD. För det är en sak att normalisera relationen till partiet - en helt annan att sluta markera mot övertrampen.