Under Anna Kinberg Batra har Moderaterna blivit lite nygamla. Foto: Anna-Karin Nilsson
Under Anna Kinberg Batra har Moderaterna blivit lite nygamla. Foto: Anna-Karin Nilsson

M måste våga driva lägre löner

Publicerad

Det fanns en gång en alliansregering som styrde över konungariket Sverige. Och rikets mäktigaste man som hette Fredrik Reinfeldt lovade att det skulle bli 30 000 nya jobb till landets arbetslösa ungdomar. Den mäktige mannen kallade jobben för "yrkesintroduktionsjobb", fast han hade kunnat säga lärlingsjobb.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Och så till verkligheten. I juli var det endast 1 100 som hade YA-jobb. Denna arbetsmarknadspolitiska reform har som många andra föregångare blivit ett fiasko. Men regeringar ska naturligtvis alltid försöka; ett problem är dock de fantasifulla prognoserna om jobbutfallet.

Skam den som ger sig, måste Anna Kinberg Batra ha tänkt, och lanserar en ny variant av YA-jobb på DN Debatt. Nu ska även nyanlända flyktingar kunna omfattas av lärlingsprogrammet. De nya YA-jobben - låt oss kalla dem YA nummer 2 ska löpa under 18 månader i stället för 12. Vidare ska även arbetsplatser utan kollektivtal kunna omfattas. Det innebär att Centern kan utbrista i ett långt "vad var det vi sa!". I alliansregeringen hade partiet försökt få igenom en kollektivavtalsbefrielse.


Reinfeldt & Borg brukade som bekant krama kollektivavtalen. Under Kinberg Batra har de nya Moderaterna blivit lite nygamla.

Sverige behöver verkligen fler lärlingsjobb. Men arbetsmarknadens parter har alltså bara lyckats leverera ett fåtal YA-jobb. Moderaterna vill - trots fiaskot - behålla dessa socialavgiftsbefriade jobb vid sidan av YA nummer 2. I denna anställningsform ska arbetsgivaren inte behöva betala lön under den tid som kan tillskrivas som utbildning. Vilket i praktiken innebär en sänkt ingångslön.

Framstår inte detta som ganska krångligt? Det stämmer.


Svenska politiker vill ogärna stöta sig med världens kanske starkaste fack. Få vill yttra sig om problemet med för höga ingångslöner. Även ledande socialdemokrater inser problemet, men kan de prata högt om det? Nej, att tala klarspråk vore som att svära i rörelsens kyrka?

I stället har olika statligt subventionerade anställningsformer fått fungera som konstgjord andning åt den svenska arbetsmarknadens systemfel. I budgetunderskottens tid är dock luften - pengarna - slut, samtidigt som lågutbildade nyanlända köar på arbetsförmedlingen. Köerna kommer att växa, också på grund av en underliggande samhällsförändring - all automatisering och robotisering som minskar personalbehoven. De enkla jobb som återstår i industrin är rimligen snart K-märkta.

Facken måste i denna allvarliga situation ta sitt samhällsansvar. Lägre ingångslöner är naturligtvis ingen mirakelkur, men de skulle göra jobbsökarlivet lättare för många som aldrig haft ett riktigt jobb.

Och Anna Kinberg Batra borde våga prata konkret om behovet av sänkta ingångslöner i stället för de ständigt svepande orden om "höga trösklar" på arbetsmarknaden.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag