Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M måste rensa upp i Karolinska-härvan

Skandalerna kring Nya Karolinska kommer att förfölja Moderaterna i valrörelsen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN och (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Skandalerna som omgärdar sjukhuset Nya Karolinska undergräver förtroendet för Moderaterna i välfärdsfrågor. Priset kan bli högt i valet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Historien om Nya Karolinska i Solna är bekant vid det här laget. Drömmen var att skapa ett högspecialiserat sjukhus i världsklass som skulle matcha Karolinska institutets renommé. Men vägen till förverkligande har varit kantad av skandaler.

Slutnotan väntas uppgå till runt 60 miljarder kronor år 2040, vilket gör Nya Karolinska till världens dyraste sjukhus. Det mesta som kan gå fel har gått snett: it-systemet är svajigt, vattnet rinner åt fel håll i patienternas badrum, planeringen av barnakuten blev fel och det saknas utrymmen för administration, omklädning med mera.

Och det stannar inte där. Det saknas sjuksköterskor och vårdplatser. Köerna till operationer ringlar långa och trots att Karolinska erbjöds hjälp förra sommaren med att operera svårt cancersjuka patienter tackade man nej. En förundersökning har nu inletts under brottsrubriceringen vållande till annans död.

Samtidigt har svindyra konsulträkningar staplats på varandra. Det amerikanska bolaget Boston Consulting Group (BCG) har lämnat fakturor på över en kvarts miljard kronor sedan år 2011 och närt osunt nära band till sjukhusledningen. 

Ingen trovärdighet när det gäller att utkräva ansvar

Det var denna vilda västern som det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius skulle bringa reda i när hon tog över för ett år sedan. Inte minst skulle det dras ner radikalt på användningen av konsulter.

Nu visar det sig dock att hennes man, Karolinskas upphandlingschef Jan Svenonius, har haft en central roll i de kontroversiella upphandlingarna av avtalen med konsultbolaget BCG. Hon anklagas dessutom för jäv när hon har motsatt sig en extern granskning av fakturahanteringen på Karolinska.

Irene Svenonius bedyrar att hon hela tiden har spelat med öppna kort och fått försäkringar om att relationen till maken inte utgör något problem. Må så vara. Men till och med ett barn förstår att hon inte med någon trovärdighet kan utkräva ansvar mot en sjukhusledning som hennes egen man är en del av.

En redan kletig historia har därmed blivit ännu solkigare. Det går inte ens att lita på att sheriffen står med båda benen i det allmännas tjänst.

Med Svenonius som affischnamn blir det tufft i valrörelsen

Det är en utomordentligt besvärlig situation som Moderaterna i Stockholms läns landsting har försatt sig i. Den första akuta åtgärden måste givetvis bli att tillsätta den externa utredning som Svenonius har motsatt sig. 

Men omdömeslösheten fläckar också ner Moderaterna nationellt. Ulf Kristersson har lyft in Irene Svenonius i partiets innersta krets och planen är rimligen att hon ska vara partiets affischnamn i vårdfrågor i valrörelsen. Det enda väljarna kommer att tänka på är skandalerna kring Nya Karolinska.

Kan väljarna känna sig säkra att Moderaterna alltid sätter patienternas och skattebetalarnas intressen främst? Om det råder tveksamheter på den punkten går M en tuff valrörelse till mötes.


Läs också: Sjuka ska inte behöva dö i onödiga vårdköer