Skandalerna kring Nya Karolinska kommer att förfölja Moderaterna i valrörelsen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN och (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Skandalerna kring Nya Karolinska kommer att förfölja Moderaterna i valrörelsen.  Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN och (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

M måste rensa upp i Karolinska-härvan

Publicerad

 

Skandalerna som omgärdar sjukhuset Nya Karolinska undergräver förtroendet för Moderaterna i välfärdsfrågor. Priset kan bli högt i valet.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Historien om Nya Karolinska i Solna är bekant vid det här laget. Drömmen var att skapa ett högspecialiserat sjukhus i världsklass som skulle matcha Karolinska institutets renommé. Men vägen till förverkligande har varit kantad av skandaler.

Slutnotan väntas uppgå till runt 60 miljarder kronor år 2040, vilket gör Nya Karolinska till världens dyraste sjukhus. Det mesta som kan gå fel har gått snett: it-systemet är svajigt, vattnet rinner åt fel håll i patienternas badrum, planeringen av barnakuten blev fel och det saknas utrymmen för administration, omklädning med mera.

Och det stannar inte där. Det saknas sjuksköterskor och vårdplatser. Köerna till operationer ringlar långa och trots att Karolinska erbjöds hjälp förra sommaren med att operera svårt cancersjuka patienter tackade man nej. En förundersökning har nu inletts under brottsrubriceringen vållande till annans död.

Samtidigt har svindyra konsulträkningar staplats på varandra. Det amerikanska bolaget Boston Consulting Group (BCG) har lämnat fakturor på över en kvarts miljard kronor sedan år 2011 och närt osunt nära band till sjukhusledningen. 

Ingen trovärdighet när det gäller att utkräva ansvar

Det var denna vilda västern som det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius skulle bringa reda i när hon tog över för ett år sedan. Inte minst skulle det dras ner radikalt på användningen av konsulter.

Nu visar det sig dock att hennes man, Karolinskas upphandlingschef Jan Svenonius, har haft en central roll i de kontroversiella upphandlingarna av avtalen med konsultbolaget BCG. Hon anklagas dessutom för jäv när hon har motsatt sig en extern granskning av fakturahanteringen på Karolinska.

Irene Svenonius bedyrar att hon hela tiden har spelat med öppna kort och fått försäkringar om att relationen till maken inte utgör något problem. Må så vara. Men till och med ett barn förstår att hon inte med någon trovärdighet kan utkräva ansvar mot en sjukhusledning som hennes egen man är en del av.

En redan kletig historia har därmed blivit ännu solkigare. Det går inte ens att lita på att sheriffen står med båda benen i det allmännas tjänst.

Med Svenonius som affischnamn blir det tufft i valrörelsen

Det är en utomordentligt besvärlig situation som Moderaterna i Stockholms läns landsting har försatt sig i. Den första akuta åtgärden måste givetvis bli att tillsätta den externa utredning som Svenonius har motsatt sig. 

Men omdömeslösheten fläckar också ner Moderaterna nationellt. Ulf Kristersson har lyft in Irene Svenonius i partiets innersta krets och planen är rimligen att hon ska vara partiets affischnamn i vårdfrågor i valrörelsen. Det enda väljarna kommer att tänka på är skandalerna kring Nya Karolinska.

Kan väljarna känna sig säkra att Moderaterna alltid sätter patienternas och skattebetalarnas intressen främst? Om det råder tveksamheter på den punkten går M en tuff valrörelse till mötes.

 

Läs också: Sjuka ska inte behöva dö i onödiga vårdköer 

 

 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag